artikel

De oudjes roepen oehoe

bouwbreed Premium

De oudjes roepen oehoe

Het Nationaal Bouwdebat in februari maakte pijnlijk duidelijk dat het werkelijke probleem van de bouwnijverheid wel eens een generatiekloof zou kunnen zijn.

De ouden zongen hun bekende lied. Er is een enorm tekort aan woningen. We moeten produceren, anders… En er wordt te veel op prijs geselecteerd en dat is niet eerlijk. Of zoiets. Grappig overigens, dat de ondernemer die dit oehoede niet heeft ingeschreven op een groot alliantiecontract: kennelijk te innovatief. Tegengeluiden werden door de ouden ontkend (welles; er is wel tekort), genegeerd (kennelijk vanuit de gedachte: wat is dat voor een raar businessmodel om gebruikers te laten financieren) of met een debattruc zogenaamd kaltgestellt (oehoe).

Met een kater ging ik naar huis. Volgens mij komt het niet meer goed. De jongen gaan hun eigen weg (dat deden ze toch al) en je ziet ze denken: mannen, veel succes met het oude denken! Droom lekker over het wederopbouwmodel. Van jullie hebben we op de markt in ieder geval geen last! Het leuke van de nieuwe generatie (en een paar ouderen die jong van geest zijn) is dat ze niet lopen te zeuren over de moeilijke omstandigheden in de bouw, maar juist vanuit de onmogelijkheden een nieuwe benadering ontwikkelen.

Willen mensen wonen in een pand dat de gemeente niet geschikt vindt, dan redeneren en mobiliseren ze net zo lang tot de gemeente ja zegt. En geen geld? Dan moet dat bij de gebruikers zelf vandaan komen. Stap voor stap. Pand voor pand. Wil iedereen iets anders? Logisch, dat zou ik zelf ook willen. Te meer daar je ook de financier bent. De nieuwe ondernemer levert diensten: het gaat om het waarde toevoegen aan klanten. Dat bouwen tenslotte, dat komt later (vanzelf) wel.

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht

l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel