artikel

‘Bouw dreigt strijd om talent te verliezen’

bouwbreed

‘Bouw dreigt strijd om  talent te verliezen’

De bouw loopt risico de strijd om het schaarser wordende talent op de arbeidsmarkt voor hoger opgeleide technici te verliezen van de industrie, stelt Susan Kerckhoffs, directeur van BouwTalent Zuid.

De sector staat voor de opgave om voortvarend verder werken aan nieuwe producten en werkwijzen. Zonder dat, denkt ze, is het zelfs geen uitgemaakte zaak zijn dat studies voor bouwkundig ingenieur als aparte richting blijven bestaan. De kloof tussen lowtech en hightech en de lokroep van het laatste werkt in het nadeel van de traditionele bouw.

Ze pleit voor meer ambitie bij bedrijven voor onderzoek en ontwikkeling. Dat kan door er (meer) geld voor te reserveren en/of door samenwerkingen aan te gaan. “Gezien de lage winstmarges in de bouw zal het voor de meeste bedrijven niet meevallen geld vrij te maken. Maar er moet wel iets gebeuren. Onderzoek en ontwikkeling is bij de meeste bedrijven een marginale aangelegenheid en dat gaat een probleem worden.”

Als begeleider van BouwTalent-studenten voorziet Kerckhoffs als gevolg van alle veranderingen meer arbeidsmarktproblemen dan alleen de veelbesproken ontgroening. Ook zwaar krijgt de bouw het door een zich aandienende ‘battle of talent’. Een gevecht waarin de bouw, met zijn relatieve lowtech, van tafel dreigt te worden gespeeld door de meer hightech industrie. “Daarbij komt nog dat arbeidsrelaties veranderen waardoor werkgever-werknemerrelaties geen automatisme meer zijn. Bedrijven zullen ook op andere manieren moeten samenwerken met goede professionals.”

Brainport Eindhoven vindt ze een interessant voorbeeld van een ontwikkeling waarbij de bouw bij wijze aansluiting kan zoeken. “Net als bij het project Beagle dat kort geleden is geïntroduceerd door de kennisinstellingen en Brabant.” Het zijn prima manieren om betere kansen te creëren. Zo wordt het mogelijk om samen met industrie, onderwijs en wetenschap in de regio te komen tot nieuwe producten, productiewijzen en marktbenaderingen.

Lees verder het interview: ‘De periode dat iedereen welkom was is voorbij’

Reageer op dit artikel