artikel

Blog: Poeske in ’t riet

bouwbreed

Gisteren toonde onze XL-foto een rietdekker aan het werk op het dak van het lamaverblijf in Artis. Mij was gevraagd om het bijschrift te maken. En wat bleek na een belletje aan leverancier Novariet? De man die verantwoordelijk is voor dit werk, is de voormalig marathonschaatser Richard van Kempen.

Kijk. Dat spreekt nou tot mijn verbeelding. Hier is sprake van een onmiskenbare logica. Van Kempen maakte zijn werk van het gewas dat hij gedurende zijn schaatscarrière eindeloos aan zich voorbij zag trekken. Riet. En wat een prachtmateriaal. Hoe duurzaam kan je het hebben En hoe Hollands. Uit onze eigen sloten, restmateriaal uit de wallekant, ’s zomers thuis voor woudaap, karekiet en baardman, ’s winters vaak de enige warme tint in het verder koudkleurige sneeuw- en ijsland.

 

Het is onbekend of één van de mannen achter dit riet Richard van Kempen is, maar de foto komt wel van de site van zijn ouders, de trotse eigenaars van Schaats- en Mutsmuseum Koud aan de Dijk:

 

Van Kempen stond  gedurende zijn schaatsleven bekend als Poeske, ‘vanwege zijn katachtige rijstijl en gekromde rug’, zo meldt zijn eigen wiki-pagina. Terwijl hij zich in die houding eindeloze kilometers over de bevroren Nederlandse wateren bewoog, zag hij waarschijnlijk weinig meer dan het ijs, dit riet, en af en toe een onderbeen van een tegenstander. Volle kragen, gemaaide stoppels… Samen met ijs, ijzers, weer, wind, kou, zon en compagnons, was riet een van de belangrijke elementen in zijn biotoop.

In dit licht had hij ook kunstschilder kunnen worden, glasblazer, of smid. Maar gelukkig koos hij voor het rietdekkerschap en zette zo een van de ambachten uit de Nederlandse bouw voort. Het feit dat de lama’s onder kunstriet wonen? Ach, Van Kempen won ook vaak genoeg op kunstijs. En het dekken is nog hetzelfde als in de tweede helft van de jaren ’80, toen hij drie keer achter elkaar de KNSB Cup won. 

 

Van Kempen op zijn hoogtepunt, in de tweede helft van de jaren ’80 

Van Kempen dekt daken en Johan Museeuw ontwikkelt kwaliteitsfietsen in carbon. Ik ben benieuwd wat Bob de Jong eigenlijk precies doet bij BAM. IJzer vlechten? En de meisjes van Timmer? Die bakten vorige zomer vast nog koekjes. Met uitzondering van Margot, die als ijsboer aan de slag was. Maar nu ze voor bouw-uitzendbureau Continu schaatsen, mogen ze vast bijklussen in onze sector. In elk geval de coach. Of misschien toch liever niet? ..

 

“Timmertje, Timmertje, wat doe je nu?!” 

Werkt bij u ook een (voormalige) sporter? Of wilt u anderszins reageren op deze blog? Dat kan per mail via  of op Twitter via  

 

 

Reageer op dit artikel