artikel

Blog: Heel Holland Bouwt

bouwbreed

Blog: Heel Holland Bouwt

Na zingen, koken en naaien is er sinds vorige week ook een competitie voor amateur moestuinders. Wordt het niet tijd voor een oergezellig programma waarin vijf duo’s strijden om de titel ‘beste zelfbouwer van Nederland’? Hier een eerste poging tot een format.

Synopsis: Het Blok meets Heel Holland Bakt meets Van Hollandse Bodem. Met een vleugje Door Het Oog Van De Naald. Heel Holland Bouwt is een televisieprogramma waarin vijf duo’s strijden om de titel ‘beste zelfbouwer van Nederland’. Iedere week valt er één duo af. De winnaar bouwt een huis in Almere. 

Presentatie: Martine Bijl, Yvon Jaspers of Martijn Krabbé. Jury: Tv-klusser Thomas Verhoef, tv-bouwkundige Bob Sikkes, een fanatieke zelfbouwer, een lokale aannemer of – als we op de commerciële toer gaan – ‘zelfbouwexperts’ van sponsoren als Raab Karcher, BouwCenter of CRH Bouwmaterialenhandel. Speelduur: 50 minuten.

. Kunnen de deelnemers zelf een beetje bouwen? Voor ze aan het echte werk beginnen moeten de koppels eerst een aantal kleine klussen opknappen: Betonvloertje storten, muurtje metselen, cv-keteltje ophangen en dakgoot monteren. De vier koppels die zich daar het best doorheen slaan – hun werk wordt uiteraard beoordeeld door vakmannen – mogen door naar aflevering twee.

Aflevering 2 – Renoveren moet je leren (en onderhouden ook). Almere, want daar zijn we, is meer dan de zelfbouwhoofdstad van Nederland. Er is ook een enorme renovatie- en onderhoudsopgave. De vier overgebleven team worden in een woning losgelaten. Aan hen de taak om in kaart te brengen wat er moet gebeuren, hoeveel het ongeveer gaat kosten en welke partijen je voor de opknapbeurt moet inschakelen. Een professionele adviseur (Verbouwwinkel.nl?) beoordeelt het werk van de kandidaten. Eén team valt af.

Aflevering 3 – Dromen en realiteit. De duo’s gaan kijken bij de kavel die de winnaar van het programma krijgt, in Almere Poort. Wat voor een huis kun je daar op bouwen (bestemmingsplan)? Hoeveel geld heb je te besteden (budget)? Ga je het zelf doen of zoek je medebouwers (CPO)? Ga je voor een architect of trek je bij een bouwer een conceptwoning van de plank? Een expert, bijvoorbeeld Chantal Cuppen van Zelfbouwportaal of iemand van Vereniging Eigen Huis, beoordeelt de plannen. Aan het eind van de aflevering blijven twee duo’s over. 

Mocht u denken: Dit kan ik beter. Plaats dan uw aanvullingen in een reactie onder dit bericht. Bent u formathunter bij Talpa, Endemol of Blue Circle? Aangenaam kennis te maken. U mag het Heel Holland Bouwt®-format voor een ‘gepast’ bedrag van mij overnemen :-).

Martjan Kuit, redacteur Economie bij Cobouw

Reageer onder deze blog of via Twitter op @MartjanKuit of @Cobouw

Reageer op dit artikel