artikel

Vertrouweling van de koning

bouwbreed

“Het gerenommeerde architectenbureau van Rem Koolhaas, Office for Metropolitan Architecture (OMA) in Rotterdam gaat zich meer op Nederland richten. De belangstelling voor het werk is zo groot dat daar genoeg interessante opdrachten uit voortkomen. Bovendien is de betaling correcter dan in het buitenland.”

Het citaat stamt uit een artikel in Trouw van 1995 dat ik per toeval online ontdekte. Er wordt daarin uitvoerig bericht over het niet betalen van salarissen, dreigende faillissementen in de architectenbranche, het uitknijpen bij prijsvragen en te grote risico’s om in het buitenland te werken. Vrij bizar: Tegenwoordig zal OMA waarschijnlijk voor meer dan 90 procent van werk uit het buitenland leven. Onlangs las ik nog dat het bureau het meest rendabele architectenbureau per medewerker is. Met het artikel van twintig jaar terug wordt ineens alles relatief.

Blijkbaar was er toen ook al sprake was van een – op zijn minst gevoelde – crisis in de branche. Herman Hertzberger komt in het artikel aan het woord. In retrospectief heel aandoenlijk: Hij voelt zich “meer en meer een aannemer, die zich voor elke opdracht moet inschrijven.” En zegt: “De tijd dat de architect de vertrouweling van de koning was, laat staan mocht liggen naast zijn graf, is voorbij. Hij wordt nu met de afdeling boekhouding afgescheept, waar hij zelfs moet onderhandelen over zijn honorarium.”.

Als je dat zo leest, moet je wat wij nu doormaken relativeren. Is het echt crisis, of hadden we tot 2008 gewoon een decennium waarin het té goed ging? De vrije val daarna was niet fijn, maar heeft in ieder geval geholpen om de generatiewissel bij architecten te versnellen. Er zijn nog steeds vakgenoten bij die zich het liefst “vertrouweling van de koning” noemen. Gelukkig is dat bijna voorbij.

Reimar von Meding, directielid-architect partner van KAW te Groningen, Rotterdam, Eindhoven en Barcelona en founding partner van Reimarkt. Reageren op deze column? Mail naar redactie@cobouw.nl of reageer op Twitter via @ReimarvonMeding

Reageer op dit artikel