artikel

Samen zweten op energiezuinig

bouwbreed

Het zweet stond me laatst op de rug tijdens een vergadering. Niet vanwege het onderwerp, maar door de temperatuur. De ruimte waar we zaten was zo goed geïsoleerd dat we de temperatuur niet onder de 25 graden kregen.

In goed geïsoleerde woningen is oververhitting een aandachtspunt. Op dit moment werkt de hele sector hard aan energiezuinig bouwen. Zo bestaan er landelijke trajecten als de Stroomversnelling koop- en Stroomversnelling huurwoningen, waarbij prestatieafspraken worden gemaakt voor ‘nul op de meter’. Daarbij is het belangrijk om als sector met elkaar te leren wat wel effect heeft en wat juist niet werkt. Het gaat daarbij om comfort en beleving en niet alleen om effecten als energiebesparing. Wanneer mensen de ramen in de winter openzetten om toch zelf te ventileren, kan dit gedrag voor hogere energielasten zorgen dan vooraf werd verwacht.

De verschillende energiezuinige initiatieven resulteren in uiteenlopende ontwerpen en filosofieën. De uitdaging is om in al die varianten te komen tot betaalbare en comfortabele woningen. Monitoring is daarbij een hulpmiddel om van elkaar te leren, waarmee we juist die innovaties onderkennen die in de praktijk daadwerkelijk tot betere prestaties en comfort leiden. Hoe we op een open en effectieve manier monitoring vormgeven? Daar mogen we als sector best even samen op zweten.


Peter Paul van ’t Veen, director Buildings & Infrastructures, TNO

Reageren op deze column? Dat kan via redactie@cobouw.nl of op Twitter via @CobouwNL

 

Reageer op dit artikel