artikel

Plaatjes kijken

bouwbreed

Plaatjes kijken

“Het stond er toch, lees het dan!” Laten we het maar toegeven, een leesbril is aan de gemiddelde bouwvakker, werkvoorbereider of installateur niet besteed. Algemener nog: mannen lezen niet, die proberen. Ik ben zelf geen haar beter. Dat is toch een lastige handicap voor onze sector.

Ik realiseerde het me weer, bij het voorbereiden van een presentatie voor de Week van de Bouw. Ventilatie-installaties kunnen zoveel beter presteren als we eens zouden beginnen ze toe te passen volgens de richtlijnen van de fabrikant en de aanwijzingen uit een hele serie praktische publicaties van bijvoorbeeld ISSO. Maar we lezen niet. Daardoor lijken we gedoemd om steeds oude fouten opnieuw te maken.

Bewoners lezen trouwens ook niet; dat zijn ook net mensen. Dus een uitgebreide handleiding, zo’n prachtig boekje bij oplevering, heeft vooral juridische betekenis. Daarmee toon je namelijk als professionele organisatie aan dat je aan bewonersvoorlichting hebt gedaan. Check! Hoe dan wel? Met echte instructie, voordoen dus, en een herhaling na een paar maanden. Er zijn ook goede ervaringen met een ‘opgeleide buurman’, die benader je nu eenmaal makkelijker dan de installateur. Natuurlijk moet je ook iets achterlaten na zo’n instructie. Iets met plaatjes, want dat werkt beter dan tekst.

Laten we niet in de valkuil stappen te denken dat het ‘zonder’ installaties moet kunnen en daarom die plaatjes en die richtlijnen overbodig zijn. Energiezuinigheid, binnenklimaat, bruikbaarheid en comfort zijn allemaal beter af met installaties, maar dan wel met goede. En met goede plaatjes voor de ontwerper, de werkvoorbereider, de vakman in het werk en de eindgebruiker.

Een docent zei me jaren geleden al: Een prent zegt meer dan duizend woorden. Dat is de andere kant, je kunt er zo veel mee zeggen. Een goed gekozen plaatje blijft ook hangen en maakt het makkelijker de lessen eruit in de praktijk te brengen. Die presentatie heb ik dus maar opgebouwd uit veel foto’s en weinig tekst. Heerlijk, plaatjes kijken!

De volgende keer over dovemansoren?

Harm Valk, Nieman Raadgevend Ingenieurs, Zwolle

Reageer op dit artikel