artikel

Lezerspanel: Voorspelde banengroei EIB onrealistisch

bouwbreed Premium

Lezerspanel: Voorspelde banengroei EIB onrealistisch

De komende zes jaar groeit de werkgelegenheid in de bouw met 60.000 voltijdsbanen, meldde de prognose van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) begin januari. Onrealistisch? vroegen wij ons Lezerspanel. Daar was 90% het mee eens.

90% EENS Gert Koutstaal, adviseur Bouwfactor


“Ik denk dat er te weinig rekening wordt gehouden met het negatieve sentiment in NL. Zuiver economisch denk ik wel dat het kan, maar de Nederlander is een zekerheidszoeker. Die zekerheid wordt de komende jaren niet gecreëerd in de grote boze wereld. Neem daarbij dat de rente gaat oplopen. Er zal dus minder gekocht worden dan het EIB verwacht en daarmee dus ook minder banen. Helaas.”

F. Beurskens, accountmanager Rouwmaat

“Met de huidige actualiteiten rond IS, de ontwikkelingen rond Griekenland en de nog steeds kwakkelende economie hier in Nederland, lijkt dit inderdaad onrealistisch. Zeker in het oosten van Nederland zien we nog niet veel positieve ontwikkelingen op het gebied van nieuwbouw. Ook woningbouwverenigingen zijn nog erg voorzichtig. Daarnaast zijn er steeds meer prefab oplossingen die maken dat er steeds minder mensen nodig zijn.”

E. Cornelis, directeur Atelier PRO

“Vroeger was het leven eenvoudig; was het CDA voor, dan was ik tegen. Wat dat betreft is het EIB ook een heerlijk instituut. Halveer hun voorspellingen en je zit aardig in de richting.”

Peter Fransen, directeur InfraDomus

“Vooralsnog blijft de bouw in mineur. Voorspellingen en onderzoeken wijzen uit dat maatschappelijk en commercieel onroerend goed met 25 à 30 procent afneemt. In het algemeen zal terughoudendheid met betrekking tot bouwen worden betracht. Waar die 60.000 nieuwe banen vandaan komen, is niet op realiteit gestoeld.”

Leo van Tol, ingenieursbureau Boven

“Het lijkt mij onrealistisch omdat Nederland niet voldoende steun geeft aan innovatieve ontwikkelingen, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, dat nieuwe ontwikkelingen een reële kans geeft. RWS mag geen pilotopdrachten geven, omdat de markt dat moet doen. Maar de markt heeft geen geld, dus er gebeurt niets. Zo blijven we in een kringetje ronddraaien. Vandaar mijn pessimisme.”

R. Prudon, directie HSB Bouw

“Dat aantal is te hoog, werkgevers kiezen voor zekerheid door middel van flexibiliteit.”

L. Koesveld, directeur W JDB

“Gezien de ontwikkelingen in de branche en de nog steeds tegenvallende resultaten van vele bedrijven denk ik dat dit niet realistisch is. Wij verwachten wel groei maar 60.000 is erg optimistisch.”


Hans Kollau, Kollau Bouwadvies

“Lijkt me sterk nu de bouw zo dood is als een pier. Het gaat veel te langzaam en waar moeten we die bouwvakkers vandaan halen.”

Willem Bosland, projectmanager Infra West

“Mensen verdwijnen uit de bedrijfstak. De gemiddelde leeftijd is hoog. Mensen gaan met pensioen. Bedrijven nemen niet-Nederlanders aan. Goedkoper.”

H. Timmermans, technisch adviseur Heijmans

“Gezien de herziening van de arbeidsmarkt is 60.000 extra arbeidsplaatsen veel te optimistisch.”

10% EENS Jack Smit, directeur Polux


“De bouw is volop in beweging en met name de nieuwe inzichten in duurzaam bouwen zijn een goede banenpromotor.”Peter de Jong, docent vastgoed TU Delft


“Gezien de achtergebleven productie in de woningbouw en de aantrekkende markt is deze verwachting realistisch. Ik zou nog niet al te veel geld zetten op de kantorenmarkt.”

Henk Thomas, projectleider Ymere

“Als de economie doorzet, komt dit aantal zeker in zicht want we zijn ze ook kwijtgeraakt.”

De nieuwe stelling die we aan ons panel voorleggen luidt: Bouwend Nederland heeft de plank volledig misgeslagen met het Bouwhuis.  Wil je ook meepraten in het Lezerspanel? Meld je hier aan. 

Reageer op dit artikel