artikel

Blog Sagrada in Ice: Het achterliggende onderzoek

bouwbreed

Hoewel er niet meer aan wordt gebouwd, is de Sagrada Familia in Ice in het Finse Juuka nog ruim een maand te bezoeken. Wat hebben de Eindhovense bouwers geleerd van dit project? Bij een volgende bouwwerk wellicht niet meer met zaagsel maar met cellulose versterken.

Meer dan honderd mensen uit zeven verschillende landen bouwden uiteindelijk aan de ijssagrada. Voor Jordy Kern, Teun Verberne en Joris Borsboom was dit het onderwerp voor hun afstudeeronderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Teun en Jordy stortten zich op het ontwerpen en bouwen met composieten van ijs. Welke materialen kunnen er gebruikt worden om het materiaal ijs te versterken? Joris keek specifiek naar de uitvoeringstechniek en het optimaliseren van het bouwproces met pykrete. Jordy Kern en Teun Verberne: “Een jaar geleden startten we en nu zijn we klaar. We zijn nog een weekje teruggegaan om de laatste materiaaltesten te doen. De rapportage en presentatie volgen en dan is het echt afgelopen.”

  

Jordy Kern en Teun Verberne, studenten bouwtechniek aan de TU Eindhoven. Foto: Bart van Overbeeke, TU/e.

Pykrete is het voornaamste bouwmateriaal van de Sagrada Familia in IJs. Joris Borsboom keek vooral naar de uitvoeringsaspecten: “Uit de testen kwam de sterkste verhouding zaagsel – water van 10 tot 90 procent. Het is alleen de vraag of deze verhouding ook gehaald wordt wanneer er mee wordt gebouwd. In veel fases in de bouw kan deze verhouding worden verstoord en voor mijn afstuderen ben ik op zoek naar hoe dit proces geoptimaliseerd kan worden. Vorige week bepaalde ik de sterkte van het ijs op de koepels en het uiteindelijke percentage zaagsel. De sterkte komt redelijk overeen met wat er wordt voorgeschreven in normen, dus we zijn erg positief over de kwaliteit van het ijs.”


 

Joris Borsboom, student uitvoeringstechniek aan TU Eindhoven. Foto: Bart van Overbeeke, TU/e.

Touwen

Teun en Jordy: “Het middenschip was gerealiseerd door het natspuiten van touwen, maar is helaas al afgebroken, dus hier konden we geen monsters meer in de drukbank beproeven. Wel zijn er genoeg mogelijkheden voor de aangroei van ijs op touwen.” De leverancier van het touw is enthousiast: “Vanuit Chr. Muller Touw zijn we altijd op zoek naar nieuwe toepassingen voor touwen en dit innovatieve project past daar perfect in”, aldus Chris Muller en Marcel Pasman. Vorig jaar hebben we alle touwen geleverd voor de Pykrete Dome en toen we hoorden van het nieuwe project hebben we niet getwijfeld om weer mee te doen. Het middenschip is helaas niet zo lang blijven staan doordat dit heel gevoelig is voor een temperatuurstijging, maar het zag er heel mooi uit op de foto’s.”

 

Chris Muller en Marcel Pasman van Muller Touw.

Teun en Jordy: “Doordat er in verhouding met de koepels veel meer oppervlak op deze kolommen zit, smelten deze heel snel bij een kleine temperatuurstijging. Het werd hierdoor snel onveilig om er onderdoor te lopen en toen is ervoor gekozen om het middenschip af te breken. Desondanks zijn we erg positief over de mogelijkheden met touwen. In het gevelbeeld van de torens blijven deze touwen namelijk erg goed zichtbaar en kan er zo heel gericht een bepaald gevelbeeld worden gecreëerd.”

 

Kolommenstructuur van het middenschip met de kleine torens waar de touwen ook nog goed te zien zijn. Foto: Bart van Overbeeke, TU/e.

Toekomst: cellulose

“Cellulose zagen we als mogelijke nieuwe toepassing in ijsconstructies. Wanneer platen cellulose gemengd worden met water, ontstaat er een soort witte pap. De vezels van dit cellulose zijn langer dan die van zaagsel en daardoor ontstaat er mogelijk nog sterker ijs. Daarbij is het ook nog eens wit wat het plaatje compleet maakt. We hebben zo’n 100 samples gemaakt in verschillende verhoudingen water en cellulose en deze getest op druk- en treksterkte. Deze sterkte komt overeen met de waardes van de pykrete, misschien zelfs sterker, maar de conclusies hebben we nog niet op een rij kunnen zetten. Ook hebben we het proberen te verpompen met de zelfde methode als de pykrete en dit lukte erg goed. Dus wellicht wordt er volgend jaar gebouwd met cellulose in plaats van zaagsel, wie weet.”

“Voor ons was het een fantastische ervaring om dit project in de vorm van ons afstuderen te doen. Om het proces van ontwerp tot realisatie een keer te kunnen opzetten en organiseren als student is iets unieks. We zijn erg benieuwd wat er volgend jaar gaat gebeuren, maar we gaan dit rustig afwachten tijdens het schrijven van ons verslag. Wat zeker is dat we beiden meegaan als vrijwilliger bij het nieuwe project.”

Een nieuwe lichting studenten staat klaar om het stokje over te nemen. Roel Koekkoek en Thijs van de Nieuwhof waren dit jaar ook van de partij en studeren komend jaar af op een ijsproject. Wat het precies wordt, daar broeden ze nog een tijdje op.

 

De Sagrada Familia in IJs is nog tot eind maart te bezoeken in het Finse dorp Juuka. Daarna zal ook daar te temperatuur snel toenemen en smelt het bouwwerk.

Dit was de laatste blog over de Sagrada Familia in IJs. Meer informatie over dit project en toekomstige projecten vind je op Structuralice.com

Reageer op dit artikel