artikel

Blog: Oud en nieuw

bouwbreed

Blog: Oud en nieuw

Mij verbaast zo af en toe hogelijk hoe ouderwets branche-organisaties soms reageren. Neem bijvoorbeeld de uitzendbranche over de Wet aanpak schijnconstructies. Een van de punten daarin het verbod op inhoudingen door de werkgever tot het netto minimumloon.

De uitzenders in paniek. Daar ging hun verdienmodel met het inhouden van pensiongeld bij buitenlandse werknemers die zij per persoon honderden euro’s per maand rekenen en vervolgens met 10 man in een klein huisjes stoppen dat ze zelf een paar honderd euro kost.

En dan allerlei kosten die ze ook nog inhouden. Heeft u er bijvoorbeeld al eens gedacht uw werknemers loopgeld te laten betalen ter bestrijding van de slijtagekosten van uw bouwterrein? Ik verzin het niet, het komt voor. Of lukraak boetes uitdelen voor het niet buitenzetten van de vuilnis of nog ridiculer, voor te hard praten.

En de uitzendbranche dan maar huilen dat er zonder hun inhoudingen geen buitenlandse werknemer meer verzekerd is tegen ziektekosten. Om te kotsen.

Bouwend Nederland is veel slimmer. Die begint te roepen het helemaal eens te zijn met de doelstellingen, bestrijding van uitbuiting. Maar ja, die administratieve lasten, nietwaar. Kennelijk hecht de organisatie een uiterst beperkte betekenis aan het begrip Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Dat is goed voor de concullega, maar niet voor ons, denkt de hoofdaannemer die om het werk binnen te halen maar weer calculeert met 20 euro per uur voor een vakman. Dan heb je geen behoefte aan ketenaansprakelijkheid, want dan krijg je de te lage calculatie keihard terug op je bord.

Maar te laag inschrijven hoeft ook niet meer. Rijkswaterstaat en de gemeenten weten nu immers dat ook zij aangesproken kunnen worden op te lage betalingen. Het nieuwe denken zal nu zijn intrede doen. Opdrachtgevers zullen nu ongetwijfeld gaan vragen welk uurtarief is gehanteerd in de calculaties. Te lage inschrijvingen zullen terzijde worden gelegd. Er zal weer fatsoenlijk betaald gaan worden. Dat kost de Belastingbetaler geld. Maar er wordt ook geld binnengehaald doordat alleen bonafide bedrijven nog aan de bak komen. Daardoor zijn er meer belasting- en premieinkomsten en behoeft er minder ww betaald te worden voor bouwvakkers die nu hun broodwinning verliezen aan uitgebuite buitenlanders. Dat is het nieuwe denken, win-win-win.

 

Ferry Heijbrock, journalist Cobouw

Follow me on Twitter @FerryHeijbrock

Reageer op dit artikel