artikel

Betonprofiel uit 3D-geprinte mal

bouwbreed

Betonprofiel uit 3D-geprinte mal

Bruil toonde op de vakbeurs Gevel (onderdeel van de Week van de Bouw) een getordeerd profiel van beton dat is gestort in een 3D-geprinte mal.

“Het gaat ons om betaalbare vormvrijheid. Waar we uiteindelijk heen willen is 3D-printen van het beton zelf, zonder het afval en de kosten van een mal”, zegt Oscar Dekkers, directeur van Bruil uit Ede. “De driedimensionaal geprinte mal bestaat uit zand met lijm. Hij is vervaardigd door onze partner 3Dealise uit Goor. Het ontkisten van het betonnen element doen we met hamers en water onder hoge druk. Wat van de mal overblijft, is een hoopje zand, dat hergebruikt kan worden.” Het getordeerde profiel, dat als een zuil op een sokkel wordt tentoongesteld, is van gewoon zelfverdichtend beton met wit cement, zonder wapening en zonder vezels. In de holle sokkel staat achter groen glas een deel van de mal. Hij lijkt donkergroen, maar is in werkelijkheid donkergrijs.

“De binnenkant van de mal wordt nabehandeld voordat het beton wordt gestort”, licht Theo Voogd toe. Hij is medewerker communicatie en marketing bij Bruil. “Om te voorkomen dat het beton en het zand van de mal aan elkaar hechten. De vormvrijheid van het product is groot. Alles is mogelijk, als het beton zich maar goed in de mal kan vormen.” Voogd bevestigt dat Bruil het beton het liefst rechtstreeks zou 3D-printen. “Het storten in een 3D-geprinte mal is een tussenstap. Momenteel is het nog niet mogelijk om beton in deze fijnheid te printen. Actueel 3D-geprint beton heeft nog de grofheid die je in de ruwbouw ziet.”

De vergelijking tussen betonspuiten en 3D-printen dringt zich op. Dekkers: “Wij hebben ervaring met het verpompen van beton. Om de verharding te starten kan een additief in de spuitkop worden toegevoegd. Spuiten gaat veelal met lucht en op enige afstand. Bij 3D-printen moet de mortel nabij de printkop meteen voldoende verharden.” Bruil (voorheen ook wegenbouwer) is toeleverancier van basisproducten van beton, zoals funderingspalen, kanaalplaatvloerelementen en doorstrijkmortel voor metselwerk. “We zoeken ook naar niches met toegevoegde waarde”, aldus Dekkers. “We produceren onder meer trappen en balkons van ultrahogesterktebeton voor Hicon. Die zijn interessant voor nieuwbouw- en transformatieprojecten. Met de wokkel (het getordeerde profiel) richten we ons ook op de architect. We nodigen partners uit om met ons samen te werken, proeven te doen en kennis te delen”, aldus Dekkers. “We richten ons op cementgebonden oplossingen. Ons ideaal is dat alles wat we maken vermengd, verpompt, verspoten en 3D-geprint kan worden. De vorm van het getordeerde profiel is alleen om uit te dagen.”

Reageer op dit artikel