artikel

Vervangende nieuwbouw

bouwbreed

Vervangende nieuwbouw

Wie, zoals ik, weleens een huis heeft gerenoveerd weet dat dit meestal nét iets ingrijpender uitpakt dan je vooraf verwacht. Denk je halverwege te zijn met je inspanningen, blijk je toch nog alle elektra te moeten vervangen.

Op zo’n moment bedenk je zuchtend dat er qua kosten ergens een break-even pointmoet zijn tussen renoveren of slopen en opnieuw beginnen: ‘vervangende nieuwbouw’. Dat lijken we momenteel een beetje uit het oog te hebben verloren. Grote overheidsprogramma’s als de Stroomversnelling en Energiesprong focussen volledig op renovatie.

Toch is vervangende nieuwbouw in veel gevallen een reëel alternatief, blijkt uit ons onderzoek voor het Nederlandse Verbond Toelevering Bouw (NVTB). Woningen onder de honderdduizend euro kun je vaak beter slopen en opnieuw bouwen dan renoveren, zo blijkt. Dat is op termijn vaak goedkoper en levert nú een kwalitatief betere woning. Daarnaast blijkt uit LCA-berekeningen dat het ook nog eens duurzamer is. De huidige modulaire bouwmethodes zorgen er bovendien voor dat er snel gebouwd kan worden, zodat mensen niet lang hun woning uit hoeven.

Vervangende nieuwbouw zorgt ervoor dat we de wensen van de huidige bewoner beter kunnen meenemen. En als we het goed doen en de woningen circulair bouwen, dan vervangen we ze over enkele decennia weer voor een optimale woning voor de toekomstige gebruiker. Zelf wonen wij sinds het vorige klusproject in elk geval in een nieuwe woning die volledig aansluit bij onze wensen.

Jeroen Mennink, manager Innovatie Centrum Bouw TNO

Reageren op deze column kan via redactie@cobouw.nl of op Twitter via @CobouwNL

Reageer op dit artikel