artikel

Exact meten met trillende handen of windkracht 6

bouwbreed Premium

Exact meten met trillende handen of windkracht 6

Exactheid en het compenseren van menselijk falen. Dat staat voorop bij de ontwikkeling van moderne meet- en regelapparatuur voor de bouw. Op de vakbeurs Bau 2015 was onder meer een drone te zien, die met een windsnelheid van 6 beaufort nog steeds precies kan meten en fotograferen. En een draagbare scanner die altijd loodrecht of waterpas scant.

De zesarmige drone Multirotor van de Duitse leverancier Service-drone.de is uitgerust met een zeer geavanceerd besturingsapparaat. Het hart van de multicopter beschikt over een 32-bit dual-processor en een besturingssysteem dat de positie in de lucht 512 keer per seconde corrigeert. Dit hart maakt het mogelijk om ook nog bij hoge windsnelheden en in turbulenties exacte metingen te verrichten.

Precies

De drone is geschikt voor metingen aan landschap en gebouwen, maar wordt ook veel gebruikt in de film- en televisiewereld. Het apparaat is zo precies dat het bijvoorbeeld mogelijk is om vanuit de lucht te meten hoeveel grond op een bepaalde plek is afgegraven. “Dus als je onderaannemer zegt dat hij vijftien vrachtwagens grond heeft afgevoerd, hoef je hem niet langer op zijn woord te geloven”, aldus bedenker Oliver Knittel van het apparaat.

De Multirotor is eenvoudig te bedienen en idiot proof: beneden zie je op een scherm exact wat de camera in beeld brengt, het besturen gaat met twee joysticks, en als je als beginnende vliegenier schrikt en alles uit je handen laat vallen – wat regelmatig schijnt te gebeuren – dan blijft de copter rustig op zijn plek hangen tot hij weer wordt bediend.

Het apparaat maakt gebruik van diverse data om zijn positie te bepalen. Niet alleen GPS, maar ook temperatuur, luchtdruk (voor bepaling van de hoogte), etcetera. Ook beschikt het apparaat over een functietoets die garandeert dat het terugvliegt naar de plek waar hij is opgestegen.

Faro Freestyle 3D

Faro koos de Bau voor de introductie van zijn Freestyle3D draagbare laserscanner: ook een apparaat dat accuratesse koppelt aan bedieningsgemak en realtime inzicht in het gemetene. De Freestyle3D is gekoppeld aan een Microsoft-tablet waarop het gescande direct wordt gevisualiseerd.

Het apparaat scant tot 3 meter afstand, 88.000 puntmetingen per seconde. De precisie bedraagt 1,5 millimeter. Een groot voordeel ten opzichte van andere meetmethodes voor binnen, is dat het apparaat zelf zijn loodlijn bepaald. Een meting is dus altijd loodrecht of waterpas. Ook schuintes van wanden kunnen zo exact worden gemeten. De beginnende gebruiker doet er goed aan om targets op de muren te plakken, maar wie eenmaal aan het apparaat is gewend, kan er ook gewoon overlappend mee scannen. De software herkent dan de structuur van het gemetene en plakt de beelden zelf aan elkaar.

Het apparaat is voorts uitgerust met een nieuw optisch systeem dat maakt dat er geen opwarmtijd nodig is.


Reageer op dit artikel