artikel

‘Alle verantwoordelijkheid bij aannemer leggen is verkeerd’

bouwbreed

‘We halen nu 0,9 opleverpunten per woning’, zegt Ton Hillen, lid raad van bestuur van Heijmans. Een opvallend goede score in een markt waarin minimaal twintig opleverpunten per woning meer regel dan uitzondering zijn. Industrieel werken, ketensamenwerking en bewustwording zijn daarbij belangrijke succesfactoren. De uitvoerende bouw lijkt dus klaar voor een aanscherping van de aansprakelijkheid die het concept Wet Kwaliteitsborging voorstaat.

Ton Hillen vindt de voorgestelde aanpassingen in het Burgerlijk Wetboek echter veel te ver gaan: ‘‘Alle verantwoordelijkheid wegleggen bij de aannemer is verkeerd beleid. Ik ben absoluut een voorstander van private kwaliteitsborging, maar de opdrachtgever dient ook zijn verantwoordelijkheid te nemen. Bouwbedrijven moeten meer aan pre-engineering doen: details die we vroegtijdig bedenken, moeten later ook passen. Aan de voorkant moeten we meer een kennisbedrijf worden.’’

Heijmans profileert zich nadrukkelijk als kennisbedrijf. Dat blijken geen holle woorden, gezien de vele innovaties binnen het bedrijf, zoals het verplaatsbare huis voor eenpersoonshuishoudens ‘Heijmans One’, het energieleverende nieuwbouwconcept ‘Bright House’, het energieneutrale renovatieconcept Zero Ready of de ontwikkeling van 3D-printtechnologie voor woningen. Daarnaast streeft de bouwer ook nog naar nul opleverpunten.

‘‘Industrieel werken, ketensamenwerking en bewustwording zijn belangrijke succesfactoren. Industrieel werken is daarbij vooral procesbeheersing, pre-engineering en prefabricage. Prefabricage vraagt pre-engineering: van te voren alles uitdenken. Het liefst 3-dimensionaal, zodat aansluitproblemen al vroegtijdig worden gesignaleerd’’, aldus Hillen. Heijmans is daarom volop bezig met de ontwikkeling van complete woningschil-, woning- en renovatieconcepten.

Is de ontwikkeling van casco-, schil- en woningconcepten ook geen antwoord op de gevolgen van de op komst zijnde Wet Kwaliteitsborging die door aanpassing van het Burgerlijk Wetboek de aansprakelijkheid voor gebreken duidelijker en dwingender bij de aannemer wil leggen? Hillen: ‘‘De opdrachtgever hoort de leidende rol en verantwoordelijkheid te dragen, niet de aannemer. Woningcorporaties, ontwikkelaars en andere professionele opdrachtgevers hebben genoeg kennis in huis. Alle verantwoordelijkheid wegleggen bij de aannemer is verkeerd beleid. Ik ben absoluut een voorstander van private kwaliteitsborging, maar niet op deze wijze. Dit gaat leiden tot jarenlange procedures omdat een consument vindt dat een blaasje op de muur een gebrek is waarvoor hij vijftien maanden lang5 procent van de bouwsom kan achterhouden. Nou, ik kan je wel vertellen dat de prijzen dan ook omhoog gaan. We hebben al prachtige instrumenten om de kwaliteit te borgen, zoals Woningborg en SWK. Gebruik die dan! Wij moeten als opdrachtnemers ook durven zeggen: onder die condities doen we het niet. We zijn niet het afvoerputje van de bouw. En verlaag de leges als toezicht en toetsing naar de private markt gaan.’’

Reageer op dit artikel