artikel

10 procent faalkosten, 2 procent winst

bouwbreed

Wie in de bouw is er bewust mee bezig, welke bouwvakker staat er dagelijks bij stil? We moeten ons schamen in de bouwwereld. Schamen voor het feit dat we er structureel in slagen om 10 procent faalkosten te maken ten opzichte van 2 procent winst.

Twintig jaar geleden dachten we dat ISO alles op zou lossen. ISO ligt momenteel bij de meeste bedrijven in de prullenbak. Toen kwam VCA, en veilig werken zou bijdragen aan rendementverbetering. We werken veiliger, maar die verbeterde rendementen: waar? Veel extra papierwerk, dat wel.

BIM en leanzijn de nieuwe idolen. Oplossingen aan de productiezijde. Ja, BIM en lean dragen oplossingen aan, mits ze met de juiste mentaliteit en kennis gebruikt worden. Lean in de bouw wordt alweer gebruikt om verantwoordelijkheden weg te schuiven. BIM is vooralsnog een speeltje voor de grotere bouwbedrijven. Voor de zzp’er en kleinere bouwbedrijven blijft het vooralsnog een ver-van-mijn-bed show. BIM is ook langere termijn en de gemiddelde zzp’er wil niet investeren en er vandaag aan verdienen. Dan weet je het wel.

Maar aan de verkoop- en marketingzijde blijven de bestaande contouren gehandhaafd. We kunnen nog zo goed onze best doen om in de kosten- en productiesfeer onze winst te pakken, maar als er een stadium eerder niets verandert.

Daar ligt de oorzaak van 10 procent faalkosten en 2 procent winst, zoals de bouwbranche dit behaalde en momenteel nauwelijks behaalt. De branche die dit sterk weet te handhaven, ondanks het gegeven dat de branche zelf daar de meeste last en schade van heeft.

Voor wie nog twijfelt, in de industrie is dit andersom: 10 procent winst en 2 procent faalkosten. Bij de genoemde percentages van de bouw overweegt een gezond denkende industrieel om zijn fabriek te gaan sluiten. Dat is andere koek.

Leo van de Wal, trainer/consultant bij CBT Bouw

Reageer op dit artikel