artikel

Wie zal dat betalen?

bouwbreed

Wie zal dat betalen?

Wie zal dat betalen, zoete lieve Gerritje? Die zin uit het oude volksliedje schoot mij als eerste te binnen toen ik vorige week in een discussie bij de NEN zat. Nee, het gesprek ging niet over onze voormalig minister van Financiën Zalm. En ook niet over een meisje dat naar Den Bosch ging. Het was meer “Dat gaat naar Europa toe, en wie zal dat betalen?”.

Achtentwintig landen vormen samen één Europese Unie. In dat kader streven zij ook naar een gezamenlijke regelgeving voor bouwconstructies, de Eurocodes. Een project dat ruim 25 jaar geleden is begonnen, en heeft geresulteerd in 58 normbladen en evenzovele Nationale Bijlagen. Want eenheid is nog ver te zoeken in Europa. Ieder land houdt stug vast aan zijn eigen oude normen door wijzigingen door de Eurocode weer in een Nationale Bijlage te corrigeren. Maar dat is slechts tijdelijk. Ik blijf een optimist.

Momenteel wordt in Europa gestart met ontwikkelen van de tweede versie van deze norm. Dat leidt tot twee vragen. Wil Nederland actief bij die totstandkoming betrokken zijn? Willen we meedenken, en waar mogelijk aan het roer zitten? Of laten wij het aan de Duitsers of de Fransen over? En zien we later welke veranderingen deze norm zal brengen? Het antwoord daarop wordt in koor door overheid én bedrijfsleven geroepen: Natuurlijk willen wij meedoen!

Maar nu de tweede vraag: wie zal dat betalen? Dan geven de partijen opeens niet thuis meer. De overheid trekt zich terug, en roept dat de markt het maar moet regelen. Maar wie heeft er een belang bij een goede en veilige regelgeving? Is dat niet de gewone burger, beschermd door die overheid?

En de markt? Die heeft hier in crisistijd geen geld voor over. Kortzichtig en dom. Laten wij met elkaar zorgen dat wij een rol van betekenis in Europa kunnen spelen.

Johan Galjaard, Voorzitter VNconstructeurs

Reageer op dit artikel