artikel

Rotterdams Recycled Park maakt groenvoorziening van plastic soep

bouwbreed Premium

In Rotterdam wordt serieus werk gemaakt van een manier om plastic uit het water te vissen en om te zetten in natuurschoon. WHIM Architecture en Recycled Island Foundation gaan het globale probleem van plastic vervuiling tegen met het lokale initiatief Recycled Park.

De initiatiefnemers vissen afval op uit de Nieuwe Maas en gebruiken dit als bouwstof voor drijvende platforms met planten. Zo komt het plastic niet in de oceaan terecht en wordt Rotterdam een stukje groener.

Plastic Visser

Een groot deel van het zwerfafval in de zeeën en oceanen komt uit de rivieren. De initiatiefnemers gebruiken de ‘Plastic Visser’ van SK International om te voorkomen dat afval via de Nieuwe Maas naar de Noordzee stroomt. Van het gevangen afval worden drijvende bouwstenen gemaakt voor nieuwe natuurlandschappen, een drijvend park.

De Plastic Visser is een drijvende bak van 6 bij 12 meter die het afval opvist dat zich in de bovenste meter van het water bevindt. Volgens metingen is dit 98 procent van de totale vervuiling. Het gaat daarbij om verpakkingen, folies, blikjes, zakken, et cetera. De Plastic Visser wordt strategisch geplaatst in samenwerking met HEBO Maritiemservice, dat veel ervaring heeft met plastic in het Rotterdamse havengebied.

Hoogwaardig composiet

Wageningen Universiteit gaat de vangst analyseren en onderzoeken op de beste recyclagetechnieken. Aangezien de initiatiefnemers al het afval willen recyclen, zal waarschijnlijk een aantal nieuwe materialen ontstaan. Daarbij wordt gekeken naar de mogelijkheden om natuurlijke vezels te toevoegen om het plastic te versterken, wat kan leiden tot een hoogwaardig composiet.

De nieuwe materialen worden getest op sterkte, stijfheid, absorptie en uv- bestendigheid om te kijken welke het meest geschikt zijn. Wanneer de materiaaleigenschappen bekend zijn, maken WHIM Architecture en Recycled Island Foundation het ontwerp voor de bouwstenen definitief en zetten ze een productielijn op.

Drijvend stadspark

Als de proeven slagen, willen de initiatiefnemers structureel doorgaan met het opvangen van de plastic vervuiling en een prototype park realiseren, het Recycled Park. Op de bouwstenen kan mos groeien, maar ook metershoge bomen. Aan de onderkant kunnen zich algen en planten hechten. Door bouwstenen met verschillende soorten beplanting aan elkaar te schakelen, ontstaat een nieuw drijvend stadspark in de Nieuwe Maas. Na Rotterdam kan het concept in andere steden worden uitgerold.

Reageer op dit artikel