artikel

Onbetaalbaarheid nu aanpakken

bouwbreed

Het Brabants Dagblad deed recentelijk onderzoek naar de betaalbaarheid in de sociale huursector. Conclusie is dat veel huurders met een kleine beurs vastzitten in hun woning. Enerzijds door te weinig aanbod, anderzijds omdat de huur van vrijkomende woningen stijgt en te duur worden. Een nieuwe vorm van scheefgroei is ontstaan.

Omdat ook de huren aan de bovenkant van het corporatieaanbod stijgen, worden daar de verschillen met de commerciële vrijehuursector kleiner en hebben woningcorporaties er een geduchte concurrent bij. Dat corporaties vanuit het verleden een (te) hoge kwaliteit leveren, de bekende onrendabele top, tegen feitelijk te lage huren, is nu een last.

Daarom moeten woningcorporaties de voorraad uitbreiden met en deels vervangen door producten met betere kwaliteit/prijsverhouding voor de doelgroepen. Een gebalanceerde en gedifferentieerde woningvoorraad is immers van belang voor het voortbestaan van de sociale huursector. Dat is heel wat anders dan telkens de eisen opschroeven. Het is net als Ryanair en KLM. Beide vliegen uitstekend, alleen prijs en dus comfort is anders. Te lang hebben woningcorporaties huurders een KLM-vlucht aangeboden tegen de prijs van een tocht met Ryanair. Een hangend toilet is mooi, maar is het nodig? Tegels op de badkamervloer? Een gietvloer is even fraai en een stuk goedkoper.

Het wordt tijd dat we de onbetaalbaarheid voor zowel huurders, corporatiewereld als bouwwereld écht aanpakken. Neem de betaalbaarheid van de huurder als vertrekpunt, stel minimumeisen vast en laat innovatieve bouwpartners een goed aanbod ontwikkelen. Op basis van fatsoenlijke volumeafspraken kan vervolgens ook de integrale kostprijs omlaag. Maar bovenal is dit dé manier om de sociale woningvoorraad passend uit te breiden cq aan te passen.

Bart Hendriks, algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

Reageer op dit artikel