artikel

Wil de echte zzp’er opstaan?

bouwbreed

Er werken veel zzp’ers in de bouw. De praktijk kent vele benamingen: zelfstandige, eenmanszaak, ozp, onzelfstandige, schijnzelfstandige, freelancer, etcetera.

Opdrachtgevers verlangen van de zzp’er een VAR (WUO) om te voorkomen dat ze achteraf loonheffing moeten betalen. De VAR was niet bedoeld als vrijbrief voor mensen die zich zzp’er noemen maar feitelijk werken als werknemer. Maar ook de goedwillende opdrachtgevers zullen het ermee eens zijn dat de inhoudelijke beoordeling van de VAR weinig meer voorstelt nu iedere zzp’er weet waar de kruisjes op het aanvraagformulier moeten staan om de gevraagde VAR WUO te krijgen.

Met het wetsvoorstel BGL is de vraag wanneer iemand echt zzp’er is weer actueel. Deze mening wordt kennelijk gedeeld door Bouwend Nederland die de cursus ‘Aan de slag met zzp’ers’ aanbiedt. Ook bij FNV Bouw is de vraag wanneer iemand echt zzp’er is een belangrijk onderdeel van de voorlichting aan zzp-leden.

Nu de opdrachtgever weer verantwoordelijk wordt voor de juistheid van de ingevulde antwoorden, met het risico van loonheffing achteraf, is het goed om stil te staan bij de belangrijkste criteria voor het werken met een zzp’er:

– Ondernemersrisico: opdrachten verkrijgen bij verschillende opdrachtgevers en aansprakelijkheid voor het uitgevoerde werk

– Zelf kunnen bepalen hoe het werk wordt uitgevoerd en wanneer.

– Risico lopen dat de factuur n neet wordt betaald en streven naar winst.

Er zijn genoeg praktijksituaties te bedenken waar het net even anders ligt en er een grijs gebied ontstaat:

– bemiddeling;

– regelmatig inhuren;

– onderdeel van de bedrijfsvoering;

Het is natuurlijk prima dat er cursussen zijn over wanneer iemand zzp’er is. Maar is het niet hoog tijd voor een wettelijke definitie? Dan zijn een VAR en BGL overbodig om dat vast te stellen.

Henk van der Schaft, projectleider zelfstandigen bij FNV Bouw

Reageer op dit artikel