artikel

Toneelstuk Spuikwartier, een slagveld in 3 aktes

bouwbreed Premium

Toneelstuk Spuikwartier, een slagveld in 3 aktes

Vorige week werd bekend dat Rijksbouwmeester Frits van Dongen zijn functie neerlegde, ‘in goed overleg met minister Blok’ vanwege meer tijd en ruimte voor de eigen praktijk als architect. De directe aanleiding is zijn samenwerking met een deelnemend consortium aan de dbm-aanbesteding voor het Haagse Spuikwartier. Daarmee levert deze locatie genoeg ingrediënten voor een boeiend toneelstuk, met als titel ‘Spuikwartier, een slagveld in drie aktes’.

Het toneelstuk begint met de architectonische lente in 1984, wanneer met de bouw van het Danstheater het eerste gebouwde ontwerp van Koolhaas wordt gerealiseerd. Van Dongen ontwierp, als architect bij Van Mourik, de Philipszaal. In de jaren negentig leidt het stadhuis van de eerst ‘starchitect’ Richard Meier tot het aftreden van wethouders Duivesteijn en Van Otterloo.

Heftige perikelen

Akte twee begint in 2011 met de voorgenomen sloop van de Philipszaal en Danstheater. Tegelijkertijd wordt het ontwerp voor het nieuwe cultuurpaleis van architectenbureau Neutelings Riedijk gepresenteerd. Maar de financiële crisis, bezwaren vanuit actiegroepen, politieke onrust en een nieuw college zorgen voor heftige perikelen. Het plan van Neutelings Riedijk verdwijnt in de prullenbak en zeven consortia mogen opnieuw een visie voor “een samenhangende gebiedsontwikkeling Spuikwartier” ontwikkelen. Even lijkt het rustig te worden, maar dan is er opnieuw een onverwachte wending. Akte twee eindigt met het plotselinge aftreden van de Rijksbouwmeester om belangenverstrengeling te voorkomen.

Rijksmakelaar

Akte drie speelt in 2015, met als decor het winnende dbm-plan van een consortium. De nieuwe Rijksbouwmeester komt op het toneel en blikt met een pakkende monoloog terug op de veranderende rol van de overheid tussen 1980 tot 2015. Maar ook op de veranderingen in zijn eigen functie die daar het gevolg van zijn. Na de naamsverandering van Rijksgebouwendienst naar Rijksvastgoedbedrijf heet deze overigens voortaan gewoon Rijksmakelaar.

Marianne Loof, LEVS architecten

Reageren op deze column? Dat kan via redactie@cobouw.nl of op Twitter via @MarianneLoof

Reageer op dit artikel