artikel

Sixtijnse hemel van Rotterdam

bouwbreed

Sixtijnse hemel van Rotterdam

Met de opening van de Markthal in Rotterdam op 1 oktober 2014 is met name het wonderbaarlijk gekleurde plafond van kunstenaar Arno Coenen dankbaar onderwerp van veel rapportages in de dag- en weekbladen geweest, dank zij een briljante vondst van architect Winy Maas.

Veel meer in het oog springend dan de appartementen op de rug van de holle olifant en veel meer dan de kabelnetgevels. Wat maakt het plafond zo bijzonder? Zijn dat de kleuren? Zijn dat de megavoorstellingen van fruit, vruchten, vlees en vis? Zijn dat de afmetingen? Is dat de positie van het grote gebouw aan het Rotterdamse Blaakplein? Is dat het uitzicht op het plein? Zijn dat de glazen luiken waar de engelen vanuit de hemel op het volk kunnen kijken?

Aldowa, de maker van het plafond, is trots op haar werk en is er al mee in de prijzen gevallen. De enige kritiek is dat de platen wat dikker hadden kunnen zijn voor een eeuwigdurend plafond. En hier stap ik even 500 jaar terug naar de originele kunstenaar van de Sixtijnse kapel in Rome, Michelangelo Buonarroti. Hij was beeldhouwer en had van paus Julius II de opdracht had gekregen om een enorm grafmonument te bouwen. Halverwege het ontwerpwerk werd hem, door toedoen van zijn rivaal architect Bramante, de tussenopdracht ‘gegund’ om het plafond van de Sixtijnse kapel te beschilderen met allegorische figuren uit het Oude Testament. Hij heeft aanvankelijk geworsteld met het medium ‘natte fresco’. Had een enorme steiger laten bouwen en veel assistenten aangenomen.

Uiteindelijk zou het hem vier jaar lang bezig houden. Nee, heeft niet alles op zijn rug liggen schilderen, maar het was wel een gigantisch werk, het heeft hem van de straat gehouden en gesloopt. Dat alles kan men lezen in Ross Kings boek ‘De hemel van de paus’. Hoe veel gemakkelijker heeft Arno Coenen het gedaan 500 jaar later. Van intensief handwerk naar extensieve digitale productie.

Mick Eekhout, Hoogleraar TU Delft en directeur Octatube

Reageer op dit artikel