artikel

Registreren kun je afleren

bouwbreed

Registreren kun je afleren

De kwaliteit van de Nederlandse ingenieur is internationaal gezien ondermaats! Niet onze échte prestaties natuurlijk. Nee, Nederlandse ingenieurs missen een uniform stuk papier dat aantoont dat we echt al een tijdje als doorgeleerd ingenieur werken. Dus slaat het automatisme toe: de Nederlandse ingenieur moet worden geregistreerd, met de Britse Chartered Engineer (CEng) als leidend voorbeeld.

De theorie lijkt ook te mooi om het niet te doen. Toch aanschouw ik als jong professional de praktische uitwerking van dit initiatief met enige zorg en verbazing.

Mijn zorg zit in de voor de hand liggende praktische consequenties. De voornaamste theorie achter registreren is dat we ons gaan onderscheiden op kwaliteit door net als de rest te gaan doen. Laat deze even op u inwerken. In de praktijk hebben mijn UK-collega’s uiteindelijk allemaal een duurbetaalde CEng achter de naam staan, wat dus weinig zegt over hoe goed ze echt zijn. Als iedereen uniek is, is niemand meer uniek.

Tweede theorie: met een certificering kunnen we beter aaneengesloten leren en samenwerken. In de praktijk schrijft de bureaucratie voor dat we allemaal hetzelfde programma volgen, want van een standaard is het lastig afwijken. Iedereen dezelfde verplichte cursussen en audits die eenheidsworst produceren. Afwijken is dan per definitie “slechte kwaliteit” en vinkjes halen wordt een doel op zichzelf, want daar wordt op afgerekend. Ik ben helemaal voor meer onderscheid en leren innoveren en samenwerken, maar de gekozen weg lijkt vol valkuilen te zitten die de echte onderscheidende creatieveling juist tegenwerken. Ik denk dat iedere innovatie goeroe het hier wel met me eens is.

Mijn verbazing is dat we in het hedendaagse real time en online tijdperk nog investeren in een papieren oefening gebaseerd op een tien jaar geleden correct doorlopen interview. Daar moeten ook onze klanten niet meer in willen trappen. Onze daadwerkelijke prestaties bieden altijd nog het beste onderscheid. Is het niet verstandiger om te investeren in het promoten van onze projecten, internationale ingenieursmissies en wedstrijden als de Vernufteling en (Young) Engineer of the Year? Of investeren in een online recensie database, vergelijkbaar met Tripadvisor. Veel relevanter voor onze klant en veel goedkoper (en leuker!) voor ingenieurs. De geleerde les zou namelijk moeten zijn dat een viersterrenregistratie nooit de garantie biedt dat er in het hotel geen kakkerlakken rondlopen. Tripadvisor biedt dat wel.

Maarten Wessels, bestuurslid jongNLingenieurs

Reageer op dit artikel