artikel

‘Ik zou deze manier van werken zo weer willen herhalen’

bouwbreed Premium

‘Ik zou deze manier van werken zo weer willen herhalen’

Voor de meeste Gouwenaars is het logisch. Het in 2012 opgeleverde Huis van de Stad heeft een stroopwafelmotief, dus wat kan de gevel van de nieuwe bioscoop ernaast anders voorstellen dan dat andere product waar de stad wereldberoemd mee is geworden: kaas?

“Ik kan me voorstellen dat die link wordt gelegd”, zegt hoofduitvoerder Johan Verkerk van Vergeer Bouw. “Maar architect Bart Duvekot had wat anders in gedachten. De ronde gaten in de composietgevel zijn eigenlijk een verwijzing naar de lenzen van de filmprojectoren. Dat zie je ‘s avonds beter, als de gevel van achteruit wordt verlicht.”

Verkerk zelf kan wel lachen om het misverstand. “Of de architect er blij mee is weet ik niet. Maar welke naam je het ook geeft, het is wel een schitterend gebouw geworden, daar moet ik hem alle krediet voor geven. Niet alleen van buiten, ook binnenin is het schitterend geworden. Ik ben trots dat wij daaraan konden meewerken.”

Voor Vergeer Bouw was het een bijzondere klus. “Wij zijn geen grote bouwer, dus zo’n opdracht is voor ons iets speciaals. Bovendien werkten we in partnersschap met de verschillende bouwpartijen, in plaats van een traditioneel hoofdaannemersschap. Dus de installateur, gevelbouwer, loodgieter en wij – voor het bouwkundige deel – waren gezamenlijk verantwoordelijk voor het eindresultaat.”

Enorm gemotiveerd

Die situatie leidde niet tot conflicten. “Integendeel. Ik zou deze manier van werken zò weer willen herhalen. Alle betrokkenen bij de bouw waren enorm gemotiveerd om dit te laten slagen.”

En het was geen eenvoudige opdracht. “De locatie vlak langs het spoor is natuurlijk lastig. ProRail kwam iedere twee weken langs voor controle. Daarnaast was er een flinke tijdsdruk. Wij hebben de opdracht uiteindelijk gewonnen omdat we het snelste klaar konden zijn.”

Dat lukte omdat Vergeer de 7 meter hoge wanden in het werk stortte. “Dat was best spannend, omdat we dat nog nooit eerder hadden gedaan. Maar uiteindelijk ging het allemaal feilloos.”

Een ander lastig aspect: geluidsisolatie. “De zes zalen moeten geluidsdicht zijn, en dat is geen eenvoudige opgave. We hebben regelmatig externe adviseurs laten komen om te kijken of we het goed deden. We wilden niet dat er na de opening meteen klachten kwamen. Maar de bioscoop is nu een maand open en ik heb daar nog niets over gehoord.”

Projectgegevens

Project: Cinema Gouda

Opdrachtgever: Stichting Stadsschouwburg Gouda

Aannemer: Vergeer Bouw

Ontwerp: Bart Duvekot Architecten

Composietgevel: Utec

Bouwtijd:17 maanden

Bouwsom (bouwkundig): 4,5 miljoen euro

Reageer op dit artikel