artikel

Experimenteren met zandsoorten voor glas

bouwbreed Premium

De druipsteengrot als natuurlijke 3D-printer, niet-pure zandsoorten voor verrassend glas, bioplastic van insectenschildjes en gebruiksvoorwerpen van asfalt. Dat zijn enkele voorbeelden van materiaalgebruik die voorbijkomen op de expositie New Material Award.

Op de tentoonstelling in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam tonen ontwerpers, kunstenaars en architecten hun visie op de hedendaagse uitdagingen. De glasindustrie gebruikt louter wit, puur zand voor de vervaardiging van glas. Dit bevindt zich in een klein aantal groeves wereldwijd. In ZandBank experimenteert Atelier NL met zandsoorten uit verschillende plaatsen, wat leidt tot verschillende kleuren, patronen en texturen. Dit moet de mogelijkheden en eigenschappen van het glas dat van deze soorten is gemaakt in kaart brengen. Op deze manier kan in de toekomst gebruik worden gemaakt van nieuwe typen glas.

Quintus Kropholler onderzoekt samen met Dura Vermeer nieuwe soorten asfalt. Door de samenstelling van het materiaal te veranderen ontstaat een langere levensduur. Tegelijkertijd geeft hij met een team van steenhouwers een esthetische waarde aan het materiaal, door er bruikbare voorwerpen van te maken. De eerste collectie heet Black Gold. Dichter bij de bouw ligt het project Aera Fabrica van Roos Meerman die warmte en lucht gebruikt om 3D-geprinte vormen op te blazen. Zij won de New Material Fellow, waarmee ze nader onderzoek kan doen.

Aera Fabrica van Roos Meerman. Bron: New Material Award.

Reageer op dit artikel