artikel

Bouw vernieuwen 
vereist inzet hele keten

bouwbreed Premium

Deze zomer, zittend onder de luifel van zijn sleurhut, kon Gijs Buijs het niet laten op donderdag Cobouw te downloaden. Er kwam maar een nummer per week uit in de bouwvak. Wat hij er aantrof, waren ‘Vernieuwing Bouw Cobouws’.

Om de krant te kunnen lezen, moest ik wel Inferno van Dan Brown ter zijde leggen, weer een goed boek, met een link naar de overbevolking van onze planeet, en met twee van mijn favoriete steden Florence en Istanbul in de hoofdrol. Deze Cobouws waren eigenlijk ‘Vernieuwing Bouw Cobouws’: veel informatie over innovaties, vernieuwend ondernemerschap (ondernemers die het ook doen) en kritische columns.

Een kleine bloemlezing uit opvallende uitspraken:

•  Einstein: “Je kunt geen problemen oplossen met de denkwijze die ze heeft veroorzaakt”

• “Voor een auto laat je toch ook geen verkoper langskomen, waarom dan blind een A4tje ondertekenen voor een verbouwing?”

• “Vier woontorens voor Londen geprefabriceerd op een fabrieksterrein in Eindhoven.”

• “ICT/ 3D/ industrialisatie/ vaklieden zullen breed opgeleid moeten worden en blijven.”

• “Na hout, kei, leem, beton, asfalt en staal nu naar composieten en nano-materiaal.”

Bovenstaande quotes geven de burger moed, initiatieven waarin echt gezocht wordt naar nieuwe wegen en ze ook worden ingeslagen.

Motiverende werking

Goed dat deze positieve voorbeelden de aandacht krijgen. Daar kan een motiverende werking van uitgaan naar andere ondernemers. Het is beter dan wat ik laatst hoorde: dat bij ondernemerschap ook hoort dat je de randen van de wet opzoekt. Dit om goed te praten dat vier Portugezen in een lekkende caravan zitten tegen een inhouding van 1000 euro per persoon per maand. Ik neig er dan toch naar in krachttermen te vervallen. Dit moeten wij als sector niet willen. het argument dat het in het kader van de concurrentie niet anders kan, is een dooddoener. Die concurrentie zijn de ondernemers zelf.

Vernieuwend ondernemerschap vereist de hele keten. Opdrachtgevers moeten niet een bestek of opdracht waar voorheen drie jaar voor stond, over de schutting gooien en in vijftien maanden vloerbedekkingklaar laten opleveren, maar deel zijn van het bouwproces met input van alle partijen. De aannemer moet op basis van partnership samenwerken met de gespecialiseerde aannemer, gebruikmakend van diens kennis en vakmanschap. Geen keten laten vormen door de afdeling inkoop. De gespecialiseerde aannemer moet zorgen voor meerwaarde, knowhow inbrengen, meedenken, multidisciplinair zijn, en niet alleen de ‘handjes’ leveren; dat is geen ondernemerschap voor de toekomst.

Sterk veranderd

De wereld is de laatste dertig jaar ingrijpend veranderd, dus waarom voortbouwen op een cao van drie decennia. Werken van maandag tot met vrijdag van 7 tot 4 uur, dichtgeregeld tot drie cijfers achter de komma en rechten waaraan niet te tornen valt.

Ook de bouwsector waarin veel ondernemers niet openstaan voor een goede verhouding tussen werk en privé, is de afgelopen dertig jaar sterk veranderd. Om aantrekkelijk te zijn voor jonge instroom enerzijds en voor werkgevers om ze aan te nemen onder de bouw-cao anderzijds, zal zij zich moeten aanpassen. Als we tenminste willen voorkomen dat we vervallen in een ongebreidelde flex waarop niemand zit te wachten.

De overheid moet weten dat als ondernemers, vooral mkb’ers, halve sociale verzekeringsinstellingen moeten worden – twee jaar ziekte doorbetalen, reïntegratie, door naar 67 jaar, transitievergoeding – en ook nog werk moeten binnenhalen en zorgen dat het netjes wordt uitgevoerd, dat niet motiveert om mensen in dienst te nemen en maar kiezen voor flexwerk. Terwijl de meeste mkb’ers de voorkeur geven aan 70 procent vaste medewerkers teneinde kwaliteit, continuïteit en veiligheid te waarborgen.

Kortom, er zijn veel goede voorbeelden en initiatieven, maar er is nog veel werk te verzetten en de klok tikt door. In 2000 vielen nog 250.000 man onder de cao, in 2009 nog 170.000 en nu nog 100.000. Wij moeten de vernieuwing van de bouw ter hand nemen. Het kan, als wij de neuzen in dezelfde richting zetten, dus aanpakken van de vernieuwing vereist de hele keten.

Gijs Buijs, lid presidium Aannemersfederatie Bestuurslid Vernieuwing Bouw

Reageer op dit artikel