artikel

Blog: Serieus

bouwbreed

Blog: Serieus

Het is mijn trouwe fans natuurlijk al jaren bekend dat naar mijn immer bescheiden mening in het Haagse praathuis nauwelijks iets nieuws verteld wordt. Vandaar dat de verrassing bij mij dit keer groot was toen PVV-er Machiel de Graaf, u weet wel die van de import van niet toegelaten Oekraïnse medicijnen, zich schuldig maakte aan verkrachting van de Grondwet.

Hij wil alle moskeeën sluiten in ons land en een programma van de-islamisering inzetten. Het grote nieuws is nu niet dat hij kennelijk de Grondwet, en dan nog wel artikel 1 daarvan, aan zijn laars lapt, maar dat niemand in de Tweede Kamer opstond om hier schande van te spreken. Pas de volgende dag moest minister Lodewijk Asscher het doen. Verbijsterend dus.

Het roept de vraag op in hoeverre de Kamer nog serieus genomen kan worden als die niet eens voor de Grondwet gaat staan. Burgerrechten worden momenteel toch al met voeten getreden allemaal onder het mom van bestrijding van het terrorisme.

Dit zo ziende kan het geen verbazing wekken dat het zo vreselijk lang duurt alvorens er eindelijk eens iets gebeurt aan de oneerlijke concurrentie van werknemers uit het buitenland. Niet dat die werknemers daar iets aan kunnen doen, maar er lopen op onze aardkloot nu eenmaal van de gewetenloze types rond die zichzelf willen verrijken ten koste van anderen. Louche uitzendbureaus en detacheerders genoeg nietwaar.

Die zouden echter geen droog brood verdienen, als er geen ondernemers zouden zijn die van dat soort bureaus mensen zouden inhuren om het werk te doen. Die ondernemers doen dat omdat zij uit werkhonger werken aannemen tegen kostprijs of zelfs daaronder. Sturen op omzet in plaats van op winst is zo ongeveer het domste wat je kunt doen, maar een mens moet toch wat.

Op de lange termijn is dit gedrag nog schadelijker. Waar de bouw toch al weinig aantrekkingskracht uitoefent op jongeren om zich te bekwamen in het bouwvak, wordt dat alleen maar erger als die jongeren weten dat de keuze hebben uit werkloos blijven of genoegen nemen met een laag loon. Dat betekent dus over enige tijd een groot tekort aan vaklieden. Als het welvaartsniveau in de Midden- en Oost-Europese landen toeneemt, komen Polen, Bulgaren en anderen MOE-landers echt niet meer hier in de bouw werken.

De politiek zou dat ook moeten zien en de signalen daarover serieus nemen. En dan niet zo reageren als de Britse premier David Cameron die dreigt de EU te verlaten als hij buitenlanders niet buiten de deur mag houden. Ook die is niet meer serieus te nemen, want zwichten voor chantage moet je natuurlijk nooit doen.

Ferry Heijbrock, journalist

Reageer op dit artikel