artikel

Blog: ‘Rijssen is de hoofdstad van de bouw’ en andere Cobouw50-weetjes

bouwbreed

Blog: ‘Rijssen is de hoofdstad van de bouw’ en andere Cobouw50-weetjes

De Cobouw50 verschijnt aanstaande donderdag. Dan wordt bekend wat de grootste bouwbedrijven, installateurs en ingenieursbureaus zijn en hoe zij het afgelopen jaar presteerden. Over de inhoud van het magazine kan en mag ik u helaas nog niets vertellen. Daarom hier vijf weetjes over ’s lands grootste bouwers die de Cobouw50 niet haalden. Ook leuk.

1. Rotterdam en Rijssen zijn de hoofdsteden van de Nederlandse bouw

Drie van de vijftig grootste bouwbedrijven van Nederland houden kantoor in Rotterdam en Rijssen. Het Overijsselse Rijssen staat al langer op de eerste plaats, de Maasstad pas sinds augustus 2013. Toen verhuisde een van de grootste bouwers zijn hoofdkantoor van Zoetermeer naar Rotterdam. Papendrecht, Bolsward en Eindhoven staan met ieder twee hoofdkantoren op een gedeelde tweede plaats. 

2. De gemiddelde bestuursvoorzitter in de bouw is 54 en man

De hoogste baas van een bedrijf uit de Cobouw50 is gemiddeld 53 à 54 jaar oud. Geboren in 1960 in ieder geval. De jongste bestuursvoorzitter is 33, de oudste is geboren in 1942 en werd dit jaar 72. Alle vijftig topmannen – hence the name – zijn man. In de lijsten met ingenieursbureaus en installatiebedrijven staan wel bedrijven met een vrouw als hoogste baas. Al zijn de topvrouwen ook daar in de minderheid.

 

De Cobouw Award wordt woensdagavond uitgereikt aan het bedrijf dat het afgelopen jaar uitblonk op financieel gebied. Van Gelder, Hemubo, De Vries en Verburg, Prins Aanneming Maatschappij en Brihold zijn de genomineerden.

3. Drie bouwers zijn ‘Koninklijk’

Drie bedrijven in de Cobouw50 mogen het predicaat ‘Koninklijk’ voeren. Er is ook een ‘Prins’, maar die telt niet. Drie ‘Koninklijken’ is best veel, want op de – ongetwijfeld incomplete – ‘lijst van organisaties met het predicaat Koninklijk in Nederland’ op Wikipedia staan maar een kleine tweehonderd organisaties. Er staat trouwens ook een ‘installatiebedrijf’ tussen. En een ingenieursbureau. De bouw is best goed vertegenwoordigd in het rijtje van de door (toen nog) Koningin Beatrix onderscheiden bedrijven. Ook bouwmaterialenhandelaar Jongeneel, aardewerkfabriek Tichelaar Makkum en tegelproducent Mosa staan op de lijst.

4. De vijf grootste bedrijven zijn dominant…

De vijf grootste bedrijven in de Cobouw50 waren vorig jaar goed voor ruim 18 miljard euro omzet, meer dan de helft van de totale omzet van de 50 bedrijven in de lijst. 

5. … maar de best presterende bedrijven staan verder naar beneden

Wie zoekt naar de bouwondernemingen met het hoogste omzetgroei en solvabiliteitspercentage kijkt in de onderste regionen van de lijst, niet naar de top 5. Dat geldt ook voor de meest liquide bouwer, die staat bijna onderaan. Het bedrijf met het hoogste nettoresultaat (in % omzet) staat wel in de top 5, maar dat is een baggerspecialist. De baggeraars scoren op deze punten sowieso hoger dan ondernemers die actief zijn op de (Nederlandse) utiliteitsbouw- gww- of woningmarkt.

De zesde editie van de Cobouw50 en de winnaar van de Cobouw Award worden woensdagavond gepresenteerd. 

Martjan Kuit, redacteur Economie bij Cobouw 

Reageer onder deze blog of via Twitter op @MartjanKuit of @CobouwNL.

 

Reageer op dit artikel