artikel

Blog: ‘Martjan zoekt gereedschap voor een schuurtje. Heb jij die?’

bouwbreed

Deelmarktplaats Peerby kreeg vorige week 1,7 miljoen euro van investeerders. Spullen delen met je buren heeft blijkbaar potentie. Zou het ook iets voor de bouw kunnen zijn? Of concreter: Is het mogelijk om al het gereedschap dat nodig is voor het maken van een schuurtje via Peerby bij elkaar te lenen? Binnen een week?

‘Wilfred zoekt een decoupeerzaag. Heb jij die?’ Sinds ik me een paar maanden geleden heb aangemeld bij Peerby, krijg ik dagelijks dit soort mailtjes. Jaap (0.9 km bij mij vandaan) zoekt een steiger, Marielle (1.1 km) een klopboor en Simone (1.3 km) een betonmixer. Ze willen het graag komen lenen. Gratis.

 

Peerby is een online deelmarktplaats. Wie iets nodig heeft – een boek, backpack, elektrische koelbox, je kunt het zo gek niet bedenken – plaatst een oproep. Peerby-leden in de buurt krijgen vervolgens een bericht. Volgens de oprichters van het platform wordt aan 85 procent van de verzoeken voldaan, meestal binnen een half uur.

Zou Peerby ook voor de bouw kunnen werken, vraag ik mij af. Tijd voor een experiment. Is het mogelijk om al het gereedschap dat ik nodig heb voor het bouwen van een houten schuurtje (met fundering) van mijn buren te lenen?

Wat heb ik nodig? Volgens de handleidingen ‘Blokhut bouwen’ en ‘Fundering maken’ van Gamma heb ik in totaal 22 gereedschappen nodig. Het zijn vooral kleinere dingen, een waterpas, potlood, duimstok, schroevendraaier of hobbymes bijvoorbeeld. Al moet ik ook een kruiwagen zien te regelen. Zou het lukken om deze lijst binnen een week bij elkaar te lenen?

 

Zaterdag/Zondag – Wat heb ik zelf? Na een uurtje zoeken blijkt dat ik de helft van de benodigde gereedschappen gewoon zelf heb. Daar hoef ik mijn buren dus niet naar te vragen. Ik kan handzaag, rolmaat, potlood, accuboor, waterpas, duimstok, schroevendraaier, kruiskop, hobbymes, hamer en zaag afstrepen. Nog elf dingen te gaan.

Maandag – Vuistje/Winkelhaak. *Ping* Een half uur na het plaatsen van de oproep krijg ik een berichtje van Jeroen (‘0.7 km bij jou vandaan’). Hij heeft een winkelhaak voor me. “Ik heb verschillende formaten. Laat maar weten wanneer je ‘m op komt halen.” Het vuistje (de moker) blijkt lastiger te vinden. Na anderhalf uur meldt Gerald (‘1.2 km bij jou vandaan’) zich. Ik mag bij hem langskomen. Nog negen stuks gereedschap te gaan.

 

Dinsdag – Schop/Troffel/Metalen Spaan. In de ochtend (06:25 uur lokale tijd) vind ik in mijn (bakstenen) schuur, achter twee zakken tuinaarde, een schop. Een spade eigenlijk. Ach, ook die kan ik prima gebruiken bij het graven van een sleuf voor de fundering. Mooi: Streep erdoor. Op Peerby vraag ik om een troffel en een metalen spaan. Die laatste is binnen anderhalf uur geregeld. Reiné heeft er één, 2,3 kilometer bij mijn vandaan. Best ver voor een spaan… Een troffel is lastiger te lenen. Toch krijg ik zeven uur na het plaatsen van de oproep, een melding dat Niko een troffel voor me heeft. Hoera! Nog zes.

Woensdag – Reilat/Kruiwagen. Het duurt welgeteld 2 uur en 13 minuten voordat ik de kruiwagen binnen heb. De reilat heeft 1 uur en 8 minuten online gestaan. Klein probleem: Peerby-gebruiker ‘Edwin’, de eigenaar van de kruiwagen, woont twee kilometer bij mij vandaan. Dat is best ver, zelfs met een lege kruiwagen. Of zou ik via Peerby (SnappCar?) ook een bouwbusje kunnen lenen… Nog vier te gaan.

 

Donderdag – Haakse slijper/Speciekuip. Ai, hier dreigt mijn ‘Peerby Challenge’ spaak te lopen. Niemand heeft een speciekuip. Zeventien uur na het plaatsen van de oproep, heb ik nog geen reacties ontvangen. Tegenvaller. Hoe zou dat komen? Was het verzoek te complex? Had ik toch alles wat ik nodig heb in één keer moeten vragen? Heb ik de buurt overvraagd? Nou ja, misschien toch maar mijn eigen emmer gebruiken. De haakse slijper (metaalschijf) is overigens geen probleem. Gert-Jan heeft er één. Nog twee.

 

Vrijdag – Rubber hamer/Schaaf (Finale). Het gaat snel vandaag. De rubberen hamer en de schaaf zijn binnen anderhalf uur binnen. Ik heb nu alles wat ik wilde vinden. Behalve de speciekuip. Jammer, maar niet onoverkomelijk. Volgens ingewijden kun je ook prima specie maken in de wasmand, plantenbak of badkuip (?).

Conclusie: Al het gereedschap voor het maken van een schuurtje heb ik bij elkaar. Binnen een week. Nu nog een vakman, bouwmateriaal en een plek om het schuurtje te bouwen. Iemand?

 

Martjan Kuit, redacteur Economie bij Cobouw 

Reageer onder deze blog of via Twitter op @MartjanKuit of @CobouwNL: #Peerbychallenge.

Lees ook: Blog: Schuilt er ook een deler in u? 

Reageer op dit artikel