artikel

Blog: Is dat de Erasmusbrug?

bouwbreed

Blog: Is dat de Erasmusbrug?

Toen ik ‘m voor het eerst zag, moest ik meteen aan de Erasmusbrug van Ben van Berkel denken. Ook Rotterdam weet trend te zetten door te investeren in moderne architectuur. Dit is echter de Puente de Azud de Oro in het Spaanse Valencia. Met een hoogte van 125 meter is deze blikvanger tot 40 kilometer buiten de stad te zien.

De brug is ontworpen door Calatrava, net als alle gebouwen om de brug heen. Valencia had geen zin om nog langer in de schaduw te staan van grote broers Madrid en Barcelona en wist de wereldberoemde architect – maar geboren in Valencia – zover te krijgen de oude rivierbedding om te toveren tot een moderne stad. Toen de rivier in de jaren vijftig werd drooggelegd, opperde Franco een snelweg dwars door de stad aan te leggen.

Het werd echter een groene strook waar nu aan de zeezijde witte transparante ronde structuren domineren. Knappe staalconstructies en fraaie gebogen beton- en glasstructuren. Het is bijna een stad in de stad en kostte meer dan tien jaar om te bouwen en werd pas in 2009 afgerond. Net op tijd voordat de eurocrisis toesloeg, die ook in Spanje een vastgoeddip veroorzaakte in combinatie met een kaalslag in de bouwsector.

Aan het meesterwerk kleeft een keerzijde: Het oorspronkelijke budget voor de Stad van Kunst en Wetenschap bedroeg 300 miljoen euro en omvat naast de brug, een theater, een planetarium, een opera en een wetenschapsmuseum. Aan het eind van dit omvangrijke bouwproject waren de kosten bijna het drievoudige – een bedrag dat Valencia nooit heeft kunnen opbrengen en net als heel veel andere steden opzadelde met diepe schulden.

Hoe bekend klinkt dit verhaal na vorige week de spoorzone in Delft of de Noord-Zuidlijn en Stopera in Amsterdam. Het geld is op en dat zie je. Want wie echter beter kijkt, ziet inmiddels de eerste roest en wat merkwaardige lapwerk langs de wanden van het Palacio de las Artes Reina Sofia. Ook aan de waterpartijen en mozaïeken werd afgelopen week flink geklust. Enkele van de 4000 glasplaten in het Sciencemuseum zijn gebarsten. Het doet een beetje afbreuk aan het totaaleffect, want het wow-effect blijft voor de gemiddelde toerist overheersen.

De brug met 29 stalen kabels. Net als op de Erasusmusbrug loopt er een fietspad overheen. Wel hard trappen. Foto: Ingrid Koenen.

 

De brug vanaf de onderkant. Foto: Ingrid Koenen.

 

De futuritische gebouwen van Calatrava. Foto: Ingrid Koenen.

 

De gebouwen – dit is het Oceanium – zijn in lijn met de brug en omgekeerd: het is een evenwichtig geheel. Foto: Ingrid Koenen.

 

Maar wie beter kijkt: Roest en lapwerk langs de wanden van het Palacio de las Artes Reina Sofia. Foto: Ingrid Koenen.

 

Bijwerken van het mozaiek. Foto: Ingrid Koenen.

Ingrid Koenen, verslaggever Cobouw 

Reageren op deze blog? Dat kan op Twitter via @IngridKoenen en @CobouwNL 

Reageer op dit artikel