artikel

Blog: De opperclown

bouwbreed Premium

Blog: De opperclown

Wat zijn wij toch gezegend in ons land. Aan de ene kant worden we behoorlijk uitgekleed door de Binnenhofse bevolking. Aan de andere kant krijgen we er wel heel veel voor terug, te weten hilarisch cabaret. Wie herinnert zich niet nog helder en klaar de uitspraken van onze grote Leider Mark Rutte toen bekend werd dat de EU ons een naheffing van 642 miljoen euro oplegde.

Boos was hij. De bovenste steen moest boven komen. Donderdag tijdens het debat erover in de Tweede Kamer hebben we hem nauwelijks gehoord en mocht schatkistbewaarder Jeroen Dijsselbloem het opknappen. De boosheid was de primaire reactie van een clown die beter weet. De vraag is echter of dat werkelijk zo is.

Naar mijn overtuiging heeft een of andere al dan niet externe adviseur hem ingefluisterd dat het met het oog op de Provinciale Staten-verkiezingen komend voorjaar helemaal niet gek is om te gaan juichen over de naheffing. Die betekent immers dat onze economie aanzienlijk beter draait dan iedereen dacht. Niet dat het klootjesvolk daar iets van merkt, maar het verlicht wel de problemen van het kabinet aanzienlijk. Er ontstaat relatief ruimte waardoor cadeautjes mogelijk worden.

Het continue cabaret gaat nog verder met de soap in de PvdA waar twee Turks-Nederlandse Kamerleden zijn opgestapt omdat ze het niet eens zijn met Lodewijk Asscher´s integratiebeleid. Een non-discussie uiteraard, omdat oud-officier van justitie en nu oppergrensbewaker Fred Teeven geen buitenlanders meer wil toelaten. Dan behoeft er ook niet meer geïntegreerd te worden. Zelfs Zwarte Piet wordt al tegengehouden.

De Haagse soap gaat onverdroten door. Neem bijvoorbeeld het aloude wereldbeeld van de rechtse VVD en de linkse PvdA. Dat was helder. Nu ontstaat verwarring die wederom hilarisch aandoet. De VVD als nivelleerder waar wijlen Joop de Uyl vanaf zijn wolk jaloers naar kijkt en de PvdA die een vooraanstaand lid afvaardigt naar Brussel die prompt de milieuregels wil afschaffen.

De beroemde 79-jarige komiek Sep Blatter heeft dat enige tijd met lede ogen aangezien omdat hij nauwelijks meer aan de bak kwam. Hij heeft nu echter genadeloos teruggeslagen met een gemanipuleerde samenvatting van een onderzoek naar de praktijken binnen de FIFA bij de toewijzing van wereldkampioenschappen voetbal.

Ik ben heel benieuwd wat Mark Rutte hier nu weer tegenover gaat zetten. Want dat Sep Blatter hem naar de kroon steekt als opperclown, kan hij niet op zich laten zitten.

Ferry Heijbrock, journalist

Reageer op dit artikel