artikel

Ben jij klaar voor de toekomst?

bouwbreed Premium

Ben jij klaar voor de toekomst?

Trends volgens elkaar steeds sneller op. Nu vooruit kijken, je voorstellen wat nu nog onmogelijk lijkt en anders durven denken en doen, is cruciaal om in te spelen op het wonen en leven over tien jaar.

Trends zijn in onze weinig innovatieve branche een beetje taboe. En het inspelen erop is niet populair. Trends zouden te vluchtig zijn, zoals modetrends, en wat we creëren zou juist tijdloos moeten zijn. Maar misschien is dat wel vooral een excuus, omdat we het lastig vinden om op relevante trends in te spelen? Of omdat we toch liever zelf bepalen wat mensen willen?

We kunnen best iets meer ons best doen. Trends bepalen namelijk toekomstige behoeften van mensen. De manier waarop wij trends vertalen in de ontwerpen van huizen en woonomgevingen, bepaalt hoe mensen in de toekomst wonen.

Zo is bijvoorbeeld in 2030 meer dan de helft van de bevolking 55 jaar of ouder. Wonen en werken en leven gaat straks steeds meer door elkaar, steeds flexibeler dan nu. Bovendien zullen we in de toekomst veel meer samen delen. En wonen we straks met z’n allen in de Randstad of gaan de rust en ruimte van daarbuiten juist mensen trekken?

Door signalen te analyseren die samen een richting duiden, kunnen we vroegtijdig inspelen op veranderende behoeften. Als we inschatten wat trends betekenen voor ons vak, worden we niet overvallen door gebeurtenissen. Om ervoor te zorgen dat wonen en leven over tien jaar aansluiten bij de behoeften van dan (de latente behoeften van nu) moeten we deze ontwikkelingen naar nieuwe leefconcepten vertalen. Zoals communities, voor senioren die bij elkaar willen wonen, maar ook voor gelijkgestemden en mensen die een hobby of passie delen. Of deeltijd-concepten omdat we verschillende huizen op meerdere locaties met elkaar delen. En meer concepten waar de crowd echt bepaalt hoe mensen wonen.

Ben jij klaar voor de toekomst?

Yvonne van Mierlo, directeur Blauwhoed Studio bij Blauwhoed

Video: Trends in vastgoed 

Bron: Blauwhoed.

Reageer op dit artikel