artikel

Warmbeton rekent af met gelaagde opbouw van traditionele gevel

bouwbreed

Warmbeton rekent af met gelaagde opbouw van traditionele gevel

Uit ultralicht beton met geëxpandeerde glasbolletjes, wordt bij de TU Eindhoven een bijzonder gebouwtje neergezet. Het zogeheten warmbeton draagt, beschermt en isoleert.

De bouw van het paviljoen is een volgende stap in een project dat in 2012 is aangezwengeld door het Cement & Beton Centrum. Aanvankelijk werd materiaalkundig onderzoek verricht onder leiding van hoogleraar Bert Brouwers van de TU Eindhoven. Die zocht naar de optimale balans tussen mechanische sterkte en thermische isolatie, maar keek ook naar levensduur en duurzaamheid.

Begin dit jaar nam collega Theo Salet het stokje over voor een fase waarin de aandacht meer kwam te liggen op het constructieve en bouwtechnische onderzoek. Hij werkt aan een constructief ontwerpmodel, omdat het nieuwe materiaal niet gehoorzaamt aan de bekende betonmechanicawetten. Het gebouwtje dat op het terrein van de universiteit wordt neergezet, vormt de afsluiting van deze fase. In de vierde en laatste fase wordt de bouwfysische toetsing uitgevoerd en vinden verouderingstesten plaats.

Glasbolletjes

Lichtbeton is op zich natuurlijk niets nieuws, weten ze bij het Cement & BetonCentrum ook. Zoals de naam ook al zegt, ligt de focus daarbij op reductie van het gewicht met behoud van constructieve sterkte. Bij cellenbeton draait het juist om de thermische eigenschappen, die ten koste gaan van de architectonische kwaliteit en de constructieve mogelijkheden. Datzelfde geldt voor schuimbeton. Warmbeton moet juist al die functies verenigen en elimineert de koudebrug. De monoliete, niet gelaagde gevel maakt het zelfs mogelijk kozijnloze beglazing toe te passen. Het glas kan zowel aan de binnen- als aan de buitenkant worden geplaatst, of schuin in de sparing.

Warmbeton of ultralichtbeton dankt zijn lichte lage gewicht van 800 kilogram per kuub aan de toevoeging van geëxpandeerde glasbolletjes. Die vervangen het zand en grind in beton. In feite bestaat twee derde van het betonvolume uit lucht, opgesloten in de kleine glasbolletjes. De productie van de bolletjes van gerecycled glas is nog volop in ontwikkeling en moet nog verder geoptimaliseerd worden. Op de Bouwbeurs begin volgend jaar wordt warmbeton prominent gepresenteerd.

Reageer op dit artikel