artikel

Sukkels

bouwbreed

Sukkels

Een van de grootste bouwmeesters uit de 20ste eeuw, waarvoor zelfs Koolhaas nederig het hoofd mag buigen, is de Schaijkse architect Jan de Jong. Zijn invloedrijke vertaling van de denkbeelden van de theoretisch begaafde Benedictijner monnik Dom Hans van der Laan wordt momenteel vormgegeven in een tweedelige monografie, waarvan het eerste deel al is verschenen.

Geïnspireerd door een onbekwaam bouwadviesbureau besloot de dorpsregering van het Brabantse Budel dat hun door De Jong ontworpen raadhuis met de grond gelijk gemaakt moest worden. Gelukkig wist de gewone man, ondersteund met dozen vol handtekeningen, het stupide besluit om te zetten in totale renovatie. Met respect voor het oorspronkelijke ontwerp, heeft het gerenommeerde architectenbureau ‘De Twee Snoeken’ een oogverblindende prestatie geleverd. Zowel het exterieur als het interieur van de gemeentelijke tempel is met aandacht voor de historie ervan eigentijds aangepast.

En nu maar hopen dat de eindafrekeningen betaald kunnen worden, want het lijkt erop dat de gemeentelijke reservering fors verstoord is door dorpsgenoot en voormalig afvalkoning Leo van Gansewinkel. Ambtelijke bureaucratie, slapende bestuurders en afgunstige bezwaarmakers hebben ertoe geleid dat hij de stekker heeft getrokken uit een prachtig recreatieproject, genaamd ‘Hof van Cranendonck’.

Liefst 70 miljoen eigen geld had hij op de schoorsteenmantel liggen om een kloosterhotel, restaurant, conferentiecentrum, winkelcentrum, streekmuseum en een theater voor drieduizend bezoekers in zijn achtertuin te realiseren. Jaren werk voor de bouw en 150 banen in het vooruitzicht zijn in rook opgegaan. Naast de miljoen voor ambtelijke kosten die inmiddels al uit zijn zak was getroggeld kwam er weer een surprise voor Leo uit de hoed: een rotonde van 1,5 miljoen om de verkeersdrukte op te vangen. Volgens betrouwbare bronnen hadden de ‘verbijsterde’ sukkels voor het verlenen van een bouwvergunning gerekend op nog eens 3 miljoen ‘van-gansewinkel-knaken’. Een pracht plan bij het grof vuil. Hoezo ‘afval bestaat niet’?

Harry Verhoeven, Studio Eyckehorst

Reageer op dit artikel