artikel

Minecraft

bouwbreed

Minecraft

Voor de InfraTech 2015 was ik onlangs aanwezig op een inspirerende bijeenkomst van de WIJ. Een inititiatief van Jonge Geesten om invullig te geven aan het infratheater tijdens de InfraRech. Middels co-creatie zal er een prachtig middelpunt ontstaan op de beurs. Voor de verschillende dagen zijn een aantal groepen gevormd met elk een ander thema. Deze groepen gaven tijdens de bijeenkomst een korte presentatie van hun invulling voor één dag op de WIJ.

De groep toekomst had de zoon van één van de leden meegenomen. Mels, 15 jaar. Onze toekomst en naar het bleek een gepassioneerd spreker over bouwen. Hij is er namelijk gek op. En hij niet alleen. Na een kort introductiefilmpje waarin een prachtige bouwwerk gerealiseerd werd, vertelde Mels dat hij samen met duizenden andere jongeren hele dagen aan het bouwen is. Hij liet filmpjes zien van huizen die hij gemaakt heeft. Maar ook hele wolkenkrabbers. Allemaal zonder plan, zonder kaders. Puur gebaseerd op de wens om iets te maken, iets te creëren, Maar ook om iets ingewikkelds en unieks te maken dat hij aan de wereld kan laten zien en dat nog niet eerder vertoond is.

Hoe hij en al die duizenden anderen dit voor elkaar krijgen? Minecraft. Voor mij totaal onbekend. Maar ik heb dan ook nog geen computer gebruikende kinderen. De presentatie van Mels liet mij voor het eerst deze wonderbaarlijke wereld zien. Online, zonder beperkingen als kosten, regels of andere grenzen spelen er duizenden (zelfs miljoenen mensen) een spel waarmee ze bouwen. Ze creëren samen de mooiste bouwwerken. Door de presentatie van Mels opende hij mijn ogen en liet zien hoeveel jongeren er geïnteresseerd zijn in het creëren en bouwen en hoeveel jongeren daar dagelijks mee bezig zijn. Alle negatieve berichten over de aanwas van jongeren in de bouw zag als sneeuw voor de zon verdwijnen. Op de vraag wat hij zelf met al zijn creativiteit, ruimtelijk inzicht, technisch vernuft en vaardigheden om samen te werken ging doen, antwoordde hij: “Ik ga geneeskunde studeren.”

Roel van der Vossen, voorzitter De Nieuwbouw, commercieel directeur Euroconstruct

Reageer op dit artikel