artikel

Magazijnstellingen steunen direct af op funderingspalen

bouwbreed

Magazijnstellingen steunen direct af op funderingspalen

Een innovatieve staalconstructie houdt het automatische hoogbouwmagazijn van luierfabrikant SCA in Hoogezand zonder zware betonnen vloeren bij elkaar.

‘‘De heipalen zitten precies onder de poten van de stellingen’’, zegt Sjouke Postma van Van der Wiel Planontwikkeling uit Drachten die het magazijn bouwt in opdracht van Swisslog BeNeLux, de hoofdaannemer van het magazijn. ‘‘De krachten worden zo direct afgedragen aan de funderingspalen. Betonnen vloeren hebben op die manier geen constructief nut meer; de ruimte tussen de heipalen kan daarom bij wijze van spreken ook met vloeipapier worden opgevuld. Deze wijze van bouwen spaart de opdrachtgever tonnen aan materiaal en geld. Een heel verschil met de gangbare bouwwijze waarin altijd dikke vloeren worden gebruikt.”

Grote getallen

Het magazijn is een gebouw van het grote getal. Het heeft ruim 30.000 palletplekken. Het pand bestaat uit twee delen: een hoogbouwmagazijn van 9000 vierkante meter met een hoogte van 32 meter en een expeditiehal van 13 meter hoog met twee bouwlagen van elk 2500 vierkante meter. De expeditiehal meet in breedte en diepte 125 bij 25 meter; het magazijn beslaat 80 bij 140 meter. De dockingruimten van de expeditiehal zijn afgesloten met deuren van hardglas. Die hebben een lagere isolatiewaarde maar zorgen wel voor veel licht in de expeditieruimte. “De uiteindelijke invloed op de temperatuur in het magazijn is niet zo heel groot”, zegt Postma, “omdat de deuren pas op het laatste moment opengaan wanneer de vrachtwagen tegen de uitwendige dockhuisjes met rubberen afsluiting van het dock staat.”

Het magazijn houdt zich grotendeels zelf op temperatuur. De producten die op de pallets vanuit de nabijgelegen fabriek in het magazijn worden gebracht zijn bij binnenkomst ruim 20 graden warm. “Bij normaal gebruik blijft het zo warm”, zegt Postma. Op de momenten dat de temperatuur toch lager wordt springt een gasketel bij. Die geeft zijn warmte via een watercircuit af door middel van radiatoren. Een ventilatorsysteem zorgt ervoor dat de lucht in de ruimte recirculeert. Op die manier wordt voorkomen dat in het magazijn lagen ontstaan met verschillende temperaturen.

Vrije hand

Van der Wiel kreeg volgens Postma de vrije hand voor het ontwerp van het magazijn. De opdrachtgever leverde geen bestek in maar schetste in grote lijnen waaraan het complex moest voldoen. Het Drachtster bedrijf koos daar partijen bij. Van der Wiel bouwde het magazijn als ‘inhouse warehouse’ door eerst het gebouw te maken waarna hoofdaannemer Swisslog de installaties monteerde. Het resultaat wordt in de eerste week van januari volgend jaar op proef in gebruik genomen.

Projectgegevens

Hoofdaannemer: Swisslog BeNeLux

Bouwkundige aannemer: Van der Wiel Planontwikkeling

Architect: Wind Architecten Adviseurs

Bouw: begin november 2013

Oplevering: maart 2015

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels