artikel

‘Glasvezel in drukriolering helpt economie buitengebied’

bouwbreed Premium

Overal in Overijssel kan in de drukriolering glasvezel worden aangelegd. Royal HaskoningDHV constateert dat na een evaluatie van enkele projecten.

De provincie Overijssel ziet graag meer breedband in het buitengebied omdat de economie er mede door deze techniek zou kunnen groeien. In Lonneker en Rijssen is recent glasvezel via drukriolering aangelegd. Een proef in het buitengebied van de Gelderse gemeente Putten moet aantonen dat de techniek ook op grotere schaal werkt. In Kampen volgt mogelijk ook een proef. 

Jelcer uit Dedemsvaart ontwikkelde de techniek en paste die met Reggefiber in drukriolering toe. Zo’n riool bestaat uit flexibele leidingen vanaf 50 millimeter diameter. De leidingen liggen meestal in de berm en sluiten aan op bijvoorbeeld een verzamelleiding. De glasvezel gaat via een speciale mof in de leiding. De kabel wordt door middel van waterdruk door de buizen geschoten en ligt ‘vrij’ in het riool. De huisaansluiting kan via het riool de woning binnenkomen maar meestal wordt er gegraven of geschoten met een luchtdrukraket. Jelcer ontwikkelde met Draka een glasvezelkabel die bestand is tegen de inhoud van het riool. 

Wisselende kosten 

De kosten tussen traditioneel graven en aanleg via drukriolering verschillen per gebied. Bij langere afstanden en bijvoorbeeld kruisingen met wegen lijkt de techniek via de drukriolering financieel interessant. De aanleg moet dan wel passen bij de ligging en staat van de drukriolering. Eén van de overwegingen om via het riool te werken is het bewerken van de kans op graafschade of het voorkomen van overlast in binnensteden. Jelcer zegt met zijn gepatenteerde techniek ook glasvezel te kunnen onderbrengen in buizen voor onder meer gas en warmte. ‘Glasvezel in drukriolering helpt economie buitengebied’

Reageer op dit artikel