artikel

Glas hoeft niet meer transparant te zijn

bouwbreed Premium

Glas hoeft niet meer transparant te zijn

Het ultradunne thinglass vindt zijn weg naar de bouw. En daarmee een scala aan dunne, flexibele en lichte mogelijkheden, waarnaar onderzoek nog maar net op gang begint te komen. Even spannend, maar al iets langer in de maak, is de ontwikkeling van constructieve toepassingen van glas, die snel verder gaat. Bruggen, gevelpanelen en kolommen worden steeds verder doorontwikkeld, veelal door ingenieurs en universiteiten. En natuurlijk is daar het onvermijdelijke ‘groot, groter grootst’. De Westerse glasindustrie heeft zich hier lang aan onttrokken, maar is uiteindelijk toch voor de bijl gegaan. Onder druk van Steve Jobs en ‘de Chinezen’ vervaardigt men nu glaspanelen tot 14 meter hoog.

De tendensen ‘dunner’, ‘sterker’ en ‘groter’ hebben elk een eigen artikel in de krahct van 30 oktober. Een minder opvallende, maar zeker ook belangrijke tendens is de groei van het aantal gelamineerde producten. Lamineren wordt gebruikt om glas allerlei geavanceerde functionele kwaliteiten mee te geven, zoals slagvastheid en brandwerendheid. Ook wordt de productiemethode gebruikt om zonnecellen in te lamineren – die tegenwoordig op organische of elastische dragers zitten en daarom eenvoudig in allerlei modellen te snijden zijn (Belectric OPV).

 

Ook worden elektrisch bedienbare folies toegevoegd die het glas met een druk op de knop van transparant naar translucent doen verschieten (Econtrol-Glas en SI-X). ‘Dichroic’ (tweekleurige) folies geven het glas een verschillend aanzien vanuit verschillende hoeken (Arbucomp en Farbeffekt-Spektrum).

Oleds

Leds worden al langer geïntegreerd, maar het Oostenrijkse bedrijf Lisec experimenteert al met oleds, in de verwachting dat het over een aantal jaar een raampaneel kan leveren dat overdag transparant is en ’s avonds licht geeft. Ook gebruiken sommigen de energie die wordt opgewekt door de zonnecellen in de buitenste glasschijf van een venster om de binnenste glasschijf te verwarmen (zo is je raam gelijk je radiator) .

Opvallend op de belangrijke vakbeurs Glasstec, onlangs in Düsseldorf, was overigens ook dat glas helemaal niet meer transparant hoeft te zijn. Het materiaal wordt door diverse leveranciers (onder meer Sedak, Sefar en Seele) zó enthousiast bedrukt (veelal met keramische inkt) dat het resultaat een opaak glanzend materiaal is. Waar de Chinezen al langer gebruikmaken van glazen panelen voor de wandafwerking van hun openbare gebouwen, gebruikt ‘het Westen’ de techniek nu voor glazen schijncontainers (fotoprint; Van Dijken Glas uit Waddinxveen).

 

Verschillende manieren om glas te voorzien van een afbeelding: met de CNC-frees, zandstralen, laseren (op het oppervlak, tussen de schijven, of het gradueel verwijderen van een coating, waardoor meerdere kleurtonen ontstaan), zeefdruk (2D en 3D), digitaal printen en lamineren met fotofolie. Overigens maakt Magna Naturstein op natuursteen lijkende wandpanelen uit gerecycled glas; levert de Chinese fabrikant Kang Yu Ji Sen gegoten en gezandstraalde glaspanelen die net verglaasde steen lijken; en voegt Glas Mayer Ginsheim steenfineer met glas samen tot een diepglanzend stenig ogend wandpaneel.

Glaslijmen

Interessant is ook de ontwikkeling in glaslijmen, die een betere verlijming met andere materialen mogelijk maakt, waaronder hout en metaal. De mogelijkheden worden nog maar net onderzocht, zodat er nog niet veel voorhanden zijn. Maar Dorma introduceert op de Bau 2015 glazen deuren met extra kleine (metalen) ophanging en het Zweedse bedrijf Petschenig toonde op Glasstec een gevelsysteem dat gebruikmaakt van de mogelijkheid om glas te verlijmen met hout.

 


Cobouw wil bouwers een weg helpen vinden in de veelheid aan informatie die ons tegenwoordig overspoelt. Daarom publiceren wij een aantal keer per jaar een trend. We beginnen met materiaalsoorten, maar gaan ook producten, materieel, of andere categorieën ordenen. Deze eerste artikelreeks bestaat uit vijf stukken over glas. De andere vier zijn te vinden via deze links:

Reageer op dit artikel