artikel

Glas hoeft niet meer transparant te zijn

bouwbreed

Glas hoeft niet meer transparant te zijn
Düsseldorf, DEU. 23.10.2014. Die Glaszukunft der kommenden Jahre: glass technology live _ Die Sonderschau „glass technology live“ (gtl) in Halle 11, die von Prof. Stefan Behling und seinem Team des Instituts für Baukonstruktion der Universität Stuttgart organisiert wird, ist Aushängeschild der glasstec und ein absoluter Publikumsmagnet. Sie zeigt die Produkte der kommenden Jahre – darunter regelmäßig Highlights aus verschiedenen Anwendungsfeldern. Der Schwerpunkt liegt dabei auf der Architektur. So war ein Eyecatcher des Themenfelds „Fassade und Konstruktion“ 2012 beispielsweise ein Fenster, das ohne sichtbare Rahmenkonstruktion in eine Verglasung integriert war. In 2014 liegen die Themenschwerpunkte der etwa 2.500 Quadratmeter umfassenden Sonderschau unter dem Motto „Intelligente Gläser“ in den Bereichen Intelligente Gebäudehüllen, Fassade + Energie (Solar), Innovationen in Glas sowie Glasdesign. Auf die Besucher warten somit unter anderem innovative Exponate aus dem Bereich Lichtlenkung, transluzente Verglasungen, Verbundelemente in Fassaden, Glas und OLEDs sowie Leicht- und Dünngläser für Architektur und Displays._Die „glass technology live“ wird von einem hochkarätigen Fachsymposium begleitet, das – eingebettet in die Ausstellungsfläche der gtl – eine Vielzahl an Vorträgen zu topaktuellen Themen bietet. Das Angebot ist für alle Besucher der Messe kostenlos. Namhafte Referenten von führenden Forschungsinstituten, Verbänden, Unternehmen und Architekturbüros arbeiten verschiedene Themenschwerpunkte auf. Wie auch die Sonderschau richtet das Symposium den Blick auf die Zukunft der Glasbranche. Das Programm des gtl-Symposiums widmet sich an jedem Messetag einem anderen Schwerpunkt, der inhaltlich von den Partnern Kolloquium der Hüttentechnischen Vereinigung der deutschen Glasindustrie e.V. (HVG) und Deutsche Glastechnische Gesellschaft e.V. (DGG) (Thema Glasschmelze und Formgebung, Di), Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e.V. (VDMA) (Verarbeitungs- und Veredelungstechnlogien, Mi), der Universität Stuttgart (Architektur und Technik, Do), dem Bundesinnungsverband des Glaserhandwerks(BIV) (Fokusthema Handwerk, Fr) sowie dem Bundesverband Flachglas (Glas in Fenster und Fassade, Fr) gestaltet wird. | ___The future of glass in coming years: glass technology live - The special show “glass technology live” (gtl) in Hall 11, organised by Prof. Stefan Behling and his team at the Institute for Building Construction at the University of Stuttgart, is one of glasstec’s marquee events and always draws huge crowds. Products about to emerge in coming years are on display here – usually including the highlights from the various fields of application, and always with a focus on architecture. For example, one of the eye-catchers from the 2012 “Façade and Construction” theme was a window integrated into glazing without any visible framing. In 2014, the highlighted themes at this special show, which covers about 2,500 square metres, will fall under the rubric “Intelligent Glass” and include the areas Intelligent Building Envelopes, Façade + Energy (Solar), Innovations in Glass, and Glass Design. Consequently, some of the innovative exhibits awaiting visitors will represent segments such as light directing, translucent glazing, composite elements in façades, glass and OLEDs as well as light and thin glass for architecture and displays._ A high-calibre trade symposium will accompany “glass technology live.” Embedded right in gtl’s exhibition space, a series of lectures on cutting-edge topics will be presented there. All trade fair visitors may attend this event free of charge. Recognised presenters from leading research institutes, associations, companies and architecture firms will discuss in-depth a range of topics. Just like the special show, the symposium will hone in on the future of the glass industry. The gtl Symposium programme will be dedicated to a different theme on each day of the trade fair, with the content designed by these partner organisations: the colloquium of the Hüttentechnische Vereinigung der deutschen Glasindustrie e.V. (the research association of the German glass industry – HVG) and the Deutsche Glastechnische Gesellschaft e.V. (German Society of Glass Technology – DGG) (topic: Glass Melting and Forming, Tue); the Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e.V. (German Engineering Federation – VDMA) (Processing and Finishing Technology, Wed); the University of Stuttgart (Architecture and Technology, Thu); the Bundesinnungsverband des Glaserhandwerks (German Federal Association of Glaziers Trades – BIV) (focal theme: Crafts, Fri) and the Bundesverband Flachglas (German Flat Glass Association – BF) (Glass in Windows and Façades). Foto: Constanze Tillmann, Exploitation right Messe Duesseldorf, M e s s e p l a t z, D-40474 D u e s s e l d o r f, www.messe-duesseldorf.de; eine h o n o r a r f r e i e Nutzung des Bildes ist nur fuer journalistische Berichterstattung, bei vollstaendiger Namensnennung des Urhebers gem. Par. 13 UrhG (Foto: Messe Duesseldorf / ctillmann) und Beleg moeglich; Verwendung ausserhalb journalistischer Zwecke nur nach schriftlicher Vereinbarung mit dem Urheber; soweit nicht ausdruecklich vermerkt werden keine Persoenlichkeits-, Eigentums-, Kunst- oder Markenrechte eingeraeumt. Die Einholung dieser Rechte obliegt dem Nutzer; Jede Weitergabe des Bildes an Dritte ohne Genehmigung ist untersagt | Any usage and publication only for editorial use, commercial use and advertising only after agreement; unless otherwise stated: no Model release, property release or other third party rights available; royalty free only with mandatory credit: photo by Messe Duesseldorf]

Het ultradunne thinglass vindt zijn weg naar de bouw. En daarmee een scala aan dunne, flexibele en lichte mogelijkheden, waarnaar onderzoek nog maar net op gang begint te komen. Even spannend, maar al iets langer in de maak, is de ontwikkeling van constructieve toepassingen van glas, die snel verder gaat. Bruggen, gevelpanelen en kolommen worden steeds verder doorontwikkeld, veelal door ingenieurs en universiteiten. En natuurlijk is daar het onvermijdelijke ‘groot, groter grootst’. De Westerse glasindustrie heeft zich hier lang aan onttrokken, maar is uiteindelijk toch voor de bijl gegaan. Onder druk van Steve Jobs en ‘de Chinezen’ vervaardigt men nu glaspanelen tot 14 meter hoog.

De tendensen ‘dunner’, ‘sterker’ en ‘groter’ hebben elk een eigen artikel in de krahct van 30 oktober. Een minder opvallende, maar zeker ook belangrijke tendens is de groei van het aantal gelamineerde producten. Lamineren wordt gebruikt om glas allerlei geavanceerde functionele kwaliteiten mee te geven, zoals slagvastheid en brandwerendheid. Ook wordt de productiemethode gebruikt om zonnecellen in te lamineren – die tegenwoordig op organische of elastische dragers zitten en daarom eenvoudig in allerlei modellen te snijden zijn (Belectric OPV).

 

Ook worden elektrisch bedienbare folies toegevoegd die het glas met een druk op de knop van transparant naar translucent doen verschieten (Econtrol-Glas en SI-X). ‘Dichroic’ (tweekleurige) folies geven het glas een verschillend aanzien vanuit verschillende hoeken (Arbucomp en Farbeffekt-Spektrum).

Oleds

Leds worden al langer geïntegreerd, maar het Oostenrijkse bedrijf Lisec experimenteert al met oleds, in de verwachting dat het over een aantal jaar een raampaneel kan leveren dat overdag transparant is en ’s avonds licht geeft. Ook gebruiken sommigen de energie die wordt opgewekt door de zonnecellen in de buitenste glasschijf van een venster om de binnenste glasschijf te verwarmen (zo is je raam gelijk je radiator) .

Opvallend op de belangrijke vakbeurs Glasstec, onlangs in Düsseldorf, was overigens ook dat glas helemaal niet meer transparant hoeft te zijn. Het materiaal wordt door diverse leveranciers (onder meer Sedak, Sefar en Seele) zó enthousiast bedrukt (veelal met keramische inkt) dat het resultaat een opaak glanzend materiaal is. Waar de Chinezen al langer gebruikmaken van glazen panelen voor de wandafwerking van hun openbare gebouwen, gebruikt ‘het Westen’ de techniek nu voor glazen schijncontainers (fotoprint; Van Dijken Glas uit Waddinxveen).

 

Verschillende manieren om glas te voorzien van een afbeelding: met de CNC-frees, zandstralen, laseren (op het oppervlak, tussen de schijven, of het gradueel verwijderen van een coating, waardoor meerdere kleurtonen ontstaan), zeefdruk (2D en 3D), digitaal printen en lamineren met fotofolie. Overigens maakt Magna Naturstein op natuursteen lijkende wandpanelen uit gerecycled glas; levert de Chinese fabrikant Kang Yu Ji Sen gegoten en gezandstraalde glaspanelen die net verglaasde steen lijken; en voegt Glas Mayer Ginsheim steenfineer met glas samen tot een diepglanzend stenig ogend wandpaneel.

Glaslijmen

Interessant is ook de ontwikkeling in glaslijmen, die een betere verlijming met andere materialen mogelijk maakt, waaronder hout en metaal. De mogelijkheden worden nog maar net onderzocht, zodat er nog niet veel voorhanden zijn. Maar Dorma introduceert op de Bau 2015 glazen deuren met extra kleine (metalen) ophanging en het Zweedse bedrijf Petschenig toonde op Glasstec een gevelsysteem dat gebruikmaakt van de mogelijkheid om glas te verlijmen met hout.

 


Cobouw wil bouwers een weg helpen vinden in de veelheid aan informatie die ons tegenwoordig overspoelt. Daarom publiceren wij een aantal keer per jaar een trend. We beginnen met materiaalsoorten, maar gaan ook producten, materieel, of andere categorieën ordenen. Deze eerste artikelreeks bestaat uit vijf stukken over glas. De andere vier zijn te vinden via deze links:

Reageer op dit artikel