artikel

Geprefabriceerde dakkapel waterdicht op het dak vastgeklikt

bouwbreed Premium

Geprefabriceerde dakkapel waterdicht op het dak vastgeklikt

Een lichte ergernis leidde tot een innovatieve, onderhoudsvrije dakkapel die aan een dak wordt ‘vastgeklikt’.

Het plaatsen van een dakkapel is dankbaar werk. Bewoners zitten dan wel even in de rommel, maar krijgen er een mooie kamer met daglicht bij. Eric Flore werkt al een kwart eeuw in de bouw, de laatste tien jaar als zelfstandig aannemer. “Tot nu toe had je eigenlijk twee manieren om een dakkapel te plaatsen”, vertelt hij. “De oudste is gewoon de benodigde materialen naar boven slepen en hem daar in elkaar timmeren. Een modernere aanpak is een prefab dakkapel. Die moet je met een kraan naar het dak tillen en in de sparing plaatsen, waarna er mensen het dak op moeten om de afwerking rondom te doen. [Ik heb veel dakkapellen geplaatst en zag dat er heel wat haken en ogen aan vast zitten: je moet met je spulletjes in en uit klauteren en bij oude daken kun je pannen of dakfolies kapot lopen. Op een gegeven moment dacht ik ‘kan dat dan niet anders?’ en heb ik een nieuw concept bedacht, dat ik samen met een compagnon verder heb uitgewerkt. We noemen het ‘Profit – de nieuwe dakkapel’. Het grote voordeel is dat je hem volledig van binnenuit kunt plaatsen en je niet op het dak hoeft te lopen.”

De dakkapel bestaat uit twee prefab delen die zijn samengesteld uit kunststof en aluminiumcomposiet, met pir-isolatie en HR++ glas. Het eerste deel is een min of meer rechthoekig frame dat wordt geplaatst in de sparing in het dak. Het frame heeft aan de kant van de daknok een goot en wordt vastgezet op de ‘slapers’ die de doorgezaagde gording ondersteunen. Voor de waterkering bestaan twee mogelijke uitvoeringen: met verholen gootjes of met slabben van epdm. De afmetingen van de standaardmodellen zijn afgestemd op de in Nederland veelgebruikte ‘sneldekpan’, zodat het slijpen van pannen niet nodig is. Buiten de standaardmodellen zijn overigens ook dakkapellen met andere afmetingen te bestellen.

De goot aan de nokzijde van het frame heeft over de volle breedte een soort haak. Het tweede prefabdeel – de eigenlijke dakkapel – heeft aan de nokzijde over de volle breedte een ‘kraal’ die met de haak een waterdicht scharnier kan vormen, ongeveer zoals bij click-laminaat. De kraan moet voor deze kraalverbinding de dakkapel in eerste instantie dan ook in gekantelde positie houden. De zijwanden van de dakkapel hebben aan de onderzijde een uitholling die bij het naar beneden scharnieren vanzelf over de opstaande randen van het frame schuift.

Op www.profitdakkapellen.nl staat een kort filmpje. “We kunnen in 2,5 uur er eentje plaatsen, dan is hij wind- en waterdicht en voor 90 procent aan de binnenkant afgewerkt, dat kan niemand anders”, aldus Flore.

De dakkapellen zijn sinds begin oktober te koop bij Raab Karcher. “Die hebben ons ook begeleid bij de laatste aanpassingen. We hebben met ze afgesproken dat de dakkapellen een jaar lang alleen bij hun vestigingen te koop zullen zijn.” “Dat filmpje op onze site was onze derde dakkapel. Inmiddels hebben we er zelf al elf geplaatst en hebben we meerdere bestellingen en aanvragen lopen, waaronder 45 stuks voor een nieuwbouwproject in Zeeland.”

Octrooinummer: NL2011324

Houder: PreCon bv, Goes

Uitvinders: E.Flore, N.Menheere

Reageer op dit artikel