artikel

Crowdfunding wint vooral terrein bij kleine projecten

bouwbreed

Crowdfunding wint vooral terrein bij kleine projecten

Crowdfunding maakt een opmars in de bouw- en vastgoedsector. In het bijzonder kleine bouw- en verbouwprojecten waarin maximaal 2,5 miljoen euro wordt geïnvesteerd, lenen zich voor deze vorm van financiering.

Daarnaast worden particuliere investeerders gezocht voor onder meer de ontwikkeling van zonnepanelen en zelfs voor de ontwikkeling van een nieuw type inbraakproof slot voor huisdeuren. Het grootste bouwgerelateerde crowdfundingsinitiatief tot nu toe is De Pier in Scheveningen. De plannen om de verpauperde en inmiddels gesloten wandelpromenade in de kustplaats een woonbestemming te geven vergen een investering van zo’n 27 miljoen euro. “Inmiddels is hiervoor 15 miljoen euro via crowdfunding beschikbaar”, zegt Berci Florian, woordvoerder van vastgoedadviseur Cooper Feldman, die het initiatief voor het project nam. 

Uitzondering

De Pier is overigens een uitzondering. Doorgaans gaat er veel minder geld om in crowdfundingsprojecten, zo blijkt uit een inventarisatie van deze krant. Momenteel zijn er ruim honderd (ver)bouwprojecten te vinden waarvoor particuliere investeerders hebben ingetekend. De bedragen die daarmee zijn gemoeid, variëren van enkele duizenden euro’s voor een kleine verbouwing tot enkele honderdduizenden euro’s.

Verbouwprojecten zijn het populairst, zo wordt duidelijk via verschillende platforms op internet waar initiatiefnemers en geldschieters met elkaar in contact worden gebracht. Het aanbod varieert. Voor de zeer ingrijpende verbouwing annex renovatie van een eeuwenoude Sodafabriek in Schiedam is via crowdfunding 75.000 euro bijeengebracht. De herontwikkeling van een pand in Den Haag van twee woningen naar zeven appartementen voor studenten leverde de initiatiefnemer een bedrag van 130.000 euro op.

Groter potentieel

De Pier buiten beschouwing gelaten, ligt de totale som waarvoor tussen 2012 en 2014 krediet is gevraagd, rond 8 miljoen euro. Gegevens van verschillende crowdfunding-platforms maken dat duidelijk. Het potentieel is echter veel groter, zegt Laurens IJsselmuiden. Hij is een van de oprichters van Bouwaandeel, een crowdfundplatform dat zich specifiek op vastgoed richt. De lancering van het platform zal dit najaar plaatsvinden, maar nu al krijgt het initiatief wekelijks aanvragen van initiatiefnemers van bouwprojecten. Aan de investeerderskant ligt dus de grootste uitdaging. Maar, zo stelt IJsselmuiden, er staat momenteel zo’n 300 miljard euro aan spaartegoed op Nederlandse bankrekeningen. De rente die particulieren hierover ontvangen is laag, zodat investeren in crowdfundinginitiatieven voor steeds meer mensen een aantrekkelijke optie is.

Voorbeeldprojecten

• De Pier in Scheveningen: de wandelpromenade werd vorig jaar gesloten omdat hij niet voldeed aan de brandveiligheidseisen. Vastgoedadviseur Cooper Feldman lanceerde het plan om op het wandelhoofd casco’s te realiseren. Ze hebben een oppervlakte vanaf 32 vierkante en kosten 98.000 euro. De kopers, die dus de ‘crowd’ vormen, moeten de casco’s zelf afwerken. Inmiddels hebben zich 62 belangstellenden gemeld.

• De Sodafabriek in Schiedam: twee voormalige pakhuizen worden omgebouwd tot bedrijfsruimten en woningen. Daartoe is een coöperatie opgericht van vaklieden die mede-eigenaar zijn van het gebouwencomplex. Zij investeren door kennis in te brengen en de gebouwen op te knappen. Daarnaast zijn er grote investeerders die een deelnamecertificaat kochten voor minimaal 25.000 euro.

• Verhuur zonnepanelen: energieleverancier Zelfstroom en Stichting Greencrowd werken samen om aan vraag naar de verhuur van zonnepanelen te voldoen. Particulieren kunnen hierin investeren. Met investeringen vanaf 250 euro moet 80.000 euro bij elkaar worden gebracht. Indien dit lukt, gaat Zelfstroom meer projecten op deze manier financieren.

• Burglar Blocker,een door Patrick van Burgel ontwikkeld inbraakveilig raamslot met één SKG-ster. Om het product verder te ontwikkelen wil hij via crowdfunding 15.000 euro bij elkaar brengen.

Lees meer in het artikel ‘Begin in je eigen omgeving met de werving van fondsen’

Reageer op dit artikel