artikel

Blog: Architectuur

bouwbreed Premium

Blog: Architectuur

Ik ben ondergedoken. Letterlijk. De onderwaterwereld rond Griekenland geeft een andere kijk op wereld, hoopte ik. Helaas. De gelukkig spaarzame berichten uit Nederland bewezen eens temeer dat er niets nieuws onder de zon is.

Twee dingen die al vaker ter sprake zijn gekomen, zijn wederom in een casus bewezen. Dan heb ik het over de ov-chipkaart. Klachten van reizigers daarover nemen hand over hand toe en dan vooral over de manier waarop de NS het gebruik verordonneert. Gek wordt je ervan, dat telkens in en uitchecken waar vroeger een papieren kaartje volstond. En niet vergeten, want probeer maar eens je geld terug te krijgen. No way.

Welke bedrijfstak probeert telkens opnieuw het wiel uit te vinden, past architectuur toe die voor gewone stervelingen niet te begrijpen is, levert nooit op tijd en binnen budget en last but not least, levert een eindproduct dat de klant nou net niet wilde hebben? Als u nu direct aan de bouw denkt, moet u even beter nadenken. Het is uiteraard de ICT-sector. Tegen een absurd hoge prijs heeft die de ov-chipkaart ontwikkeld die ook nog eens makkelijk te hacken was. Het moest allemaal simpeler worden. Ooit een ICT-professional ontmoet die dat voor elkaar krijgt?

Het tweede punt dan. De NS heeft zich verdedigd tegen de kritiek met de mededeling dat ze geen of nauwelijks invloed heeft gehad. Op zich is dat juist. De politiek wilde het en gemeenten en provincies hebben zich op het project gestort. De uitkomst is voorspelbaar. Het loopt dan helemaal uit de klauwen.

Moraal van dit verhaal: de bouw mag best trots zijn, ICT kan nog veel leren. En zoals Johan Cruijff al wist, elk nadeel heb z’n voordeel. Laat ICT-ers en politiek maar aanklooien, bij het opruimen van de rotzooi, is vrijwel altijd de bouw nodig.

Ferry Heijbrock, journalist Cobouw 

Reageer op dit artikel