artikel

We zijn er nog (lang?) niet

bouwbreed Premium

We zijn er nog (lang?) niet

Het gaat weer stukken beter met ons. De hypotheekrente is nog nooit zo laag geweest en dat is bij de consument, moe van vijf jaar crisis, gaan kriebelen. De makelaars hebben het weer druk en ook de nieuwbouwwoningen gaan in aanzienlijk grotere hoeveelheden van de hand dan een jaar geleden. Het lage btw-tarief op verbouwingen wordt door het kabinet gehandhaafd en het EIB signaleert een stijgende werkvoorraad. Dus… eind goed al goed?

Helaas, de vlag kan in de bouw nog niet uit. We zijn momenteel vooral goed bezig met elkaar uit de put te praten. Ben ik daarmee somber? In het tweede kwartaal van dit jaar zijn de omzetten in onze sector met meer dan 2 procent gedaald. En de matig tot slechte resultaten komen omdat veel bouwbedrijven nog steeds projecten met veel te lage marges aannemen. Dit ondanks stoere uitspraken van bestuurders: ‘wij werken niet meer onder kostprijs’ en ‘we gaan voor rendement in plaats van omzet’. De werkelijkheid is dat er nog steeds zware boekverliezen op grondposities worden genoteerd, want de exploitaties zijn (nog) niet sluitend te krijgen.

Natuurlijk zijn door velen de bakens al verzet. Er is flink afgeslankt, stevig geïnvesteerd in nieuwe bouwprocessen en samenwerkingsverbanden. De noodzakelijke terugverdienfase is echter nog niet bereikt. Zeker niet omdat veel innovaties nog onder kostprijs worden aangeboden om opdrachtgevers te overtuigen. Kortom, we zijn wel druk en vast ook wel drukker dan één of twee jaar geleden. Maar of al die drukte aan het einde van de week tot meer rendement heeft geleid, is echter de vraag. Komt het uiteindelijk goed? Absoluut. Maar er moeten nog meer fundamentele zaken wijzigen en laten we op weg daar naar toe moed tonen. En eerlijk naar elkaar zijn.

Bart Hendriks, algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

Reageer op dit artikel