artikel

Vroegpensioen

bouwbreed

Vroegpensioen

Na 61 columns wordt dat ook tijd. Als je het gevoel hebt, dat je jezelf herhaalt hoeft dat natuurlijk niet waar te zijn. Maar als je aan het werk bent en je afvraagt ‘kan dit in een column…’ en je bent uit mijn hout gesneden, dan schaam je je een beetje.

Zeker als mensen open zijn in gesprekken, hun zorgen delen en hun uiterste best doen om samen een stapje verder te komen. Dan past het niet om ze in een vlugschrift weg te zetten. Dus, dit is de laatste. Ben je van me af? Zeker niet. Ietsje meer woorden op de opiniepagina helpen mij om genuanceerd en scherper te zijn. ‘Graag met oordeel of advies’, we zullen zien of het gaat lukken.

In elk geval met de moed mijn eigen verstand te gebruiken. Het blijft een goede les van Emanuel Kant. Laat je niet leiden door experts of ‘bewezen concepten’. Natuurlijk is het goed om te gebruiken wat er is. Toch is het beter om achter je eigen visie te gaan staan, zonder dat je precies weet hoe die te realiseren. Vreemd genoeg ondersteunt de onzekerheid over de uitkomst een proces van ontwikkeling. Zijn er sleutels? Ja, probeer tenminste een van deze zeven uit.

Mensen vormen in bedrijven dé kritische factor voor succes. Kijk eens in je agenda? Hoeveel tijd besteed je aan hen? Alle mensen in een organisatie zijn belangrijk. Die mensen hebben feilloos in de gaten of ze belangrijk zijn of niet. Een directeur productie die wegens tijdgebrek niet in de keet komt? (Al) te menselijk gedrag is een schatkamer van natuurtalent. Stoor je er niet aan, onderdruk het vooral niet maar veredel het. Een uitdaging voor taakgerichte types! Luisteren naar de werkelijkheid levert je meer op dan het toespreken ervan. Oeps! Echtheid in plaats van rolgedrag graag. Alleen dan lukt het om eigen belangen te verbinden met het belang van een project of bedrijf. Breng je zakelijkheid of weet je ook te bezielen? En tot slot: omvorming is permanent; verandering en duurzaamheid gaan hand in hand.

Angela van de Loo, directeur Target Point

Reageer op dit artikel