artikel

Praktijkproef met opslag zonnestroom

bouwbreed

Praktijkproef met opslag zonnestroom

Met een batterij ter grootte van een wasmachine probeert Eneco zonne-energie op te slaan bij een woning op Heijplaat. Op die manier moeten de bewoners ook ‘s avonds en ‘s nachts de stroom van hun panelen kunnen benutten.

Het is volgens het energiebedrijf één van de eerste proeven met opslag van zonne-energie in een permanent bewoond huis. “Het is geen grootschalige proef, met een intensief monitoringsprogramma maar meer een kwestie van ‘learning by doing’”, benadrukt woordvoerder Marcel van Dun. “We zijn begonnen en zien wel waar we tegenaan lopen”

Behalve de technische problemen waar de initiatiefnemers ongetwijfeld mee te maken krijgen wil Eneco aldoende achterhalen in hoeverre de opslagmogelijkheden het gedrag van de bewoners beïnvloedt. “Als ze zien dat de batterij bijna leeg is, besluiten ze dan de vaatwasmachine niet s’nachts te laten draaien, en zetten ze de computer een uurtje eerder uit?” Of schakelen ze toch over op netstroom? Dat zijn voor ons interessante vragen, aldus Van Dun.

De batterij is geleverd door het jonge bedrijf Innosys Delft. Dat stelde het systeem samen uit batterijen die het eerder had ingebouwd in experimentele elektrische auto’s. De accu’s hebben volgens Tim de Lange van Innosys nog 99 procent van de oorspronkelijke capaciteit van 10 kilowattuur en kunnen nog jaren mee voor de opslag van zonne-energie. Het systeem is ondergebracht in een kast ter grootte van een wasmachine die tegen de buitengevel is geplaatst.

De Lange werkt nog aan een display die voor de gebruikers in één oogopslag duidelijk maakt hoe vol de batterij nog is. De twee bewoners van het betreffende huis zijn net als veel partijen in Heijplaat druk bezig met verduurzaming. De bijna honderd jaar oude wijk, oorspronkelijk gebouwd voor huisvesting van de arbeiders voor de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, streeft ernaar in 2020 compleet energieneutraal te zijn.

De opslagproef anticipeert verder op de aanpassing van de zogeheten salderingsregeling die nu geldt voor het terugleveren van stroom door particulieren aan het net. Door de regeling loopt de belastingdienst veel energiebelasting mis en minister Kamp van Economische Zaken heeft al laten doorschemeren dat de regeling op termijn wordt aangepast. Naarmate opslag van zonnestroom gemakkelijker wordt zullen meer mensen hun huishouden afkoppelen van het stroomnet.

Reageer op dit artikel