artikel

Ik ben de beste

bouwbreed

Ik ben de beste

“Iemand anders had het niet beter kunnen doen”, zegt Nico de Vries in een pagina groot interview met Het Financieele Dagblad. Het gaat er niet om of de lezer het hier mee eens is of niet, maar wel of dit nou een goed voorbeeld van leiderschap is. De stelligheid van de uitspraak nodigt in elk geval uit tot een discussie over leiderschap.

 De uitspraak op zichzelf, vraagt ook om kritische noten: hoe weet ie dat nou? Wat is eigenlijk “het”, het onderwerp van de zin? Is dat de beurskoers? De omzet? De winst? Het bij elkaar houden van het bedrijf? De positie van het bedrijf in de Europese markt? “Beter” is ook een term die vragen oproept, omdat beter binnen een conglomeraat als BAM een gemiddelde is; dus wat had er wel beter gekund? Maar ik wil het hebben over leiderschap. Hoe kan een leider nou zeggen dat een ander het niet beter had gekund? Zeker in een complexe crisis als waarin de bouw verkeert, is er natuurlijk niet maar één antwoord.

Sowieso zijn er veel meer vragen dan antwoorden, juist omdat niemand (ook Nico de Vries niet) precies weet welke handeling in de huidige markt het gewenste effect zal hebben. Beslissingen met een gunstig effect voor de korte termijn kunnen desastreus zijn voor de lange termijn. Of omgekeerd. Managen in een crisis is toch een beetje met iets te veel (of te weinig) gas door de mist rijden: omdat je de uitkomst niet kent, weet je niet wat wijs is. Jammer is dat De Vries de mogelijkheid die een interview biedt, niet heeft benut om het te hebben over de spanning tussen twijfels en onzekerheden én het nemen van de minst slechte of de best mogelijke besluiten.

Reageer op dit artikel