artikel

Ellen van Acht: Keten op zijn kop, klant voorop

bouwbreed

Ellen van Acht: Keten op zijn kop, klant voorop

Ellen van Acht, directeur van KUUB Centrum voor Particuliere Bouw in Groningen en een van de initiatiefnemers van Reimarkt, ontving op Ecobouw de Duurzame Bouwvrouw Award 2014. Volgens de jury is Van Acht een inspirerende ondernemer die de juiste balans vindt tussen people, planet en profit in de praktijk. Ook in de publieksstemming liet zij de andere negen genomineerden ver achter zich.

Ellen van Acht, afgestudeerd bouwkundige, werkte jarenlang in de vastgoedwereld voor zij KUUB oprichtte. Drijfveer was te bouwen wat mensen zelf willen. Of, in haar eigen woorden: “Niet ontwikkelen vóór mensen, maar mét mensen”. Van Acht: “We begonnen KUUB elf jaar geleden op basis van waarden waar de bouw nu de mond vol van heeft: starten bij de gebruiker. De keten op zijn kop, de klant voorop. Maar dat is in deze complexe bouw- en vastgoedwereld niet gemakkelijk, daarom helpen we mensen hun woonwensen te realiseren. Of dat nu in bijzondere architectuur is, in een energieneutraal huis, of met anderen samen verzorgd je oude dag tegemoet.”

Naast het begeleiden van (C)PO-projecten bedacht Van Acht met architectenbureau KAW Reimarkt, de ‘supermarkt waar je duurzaam wonen kunt kopen’. Samen met marktpartijen ontwikkelen ze producten en concepten, van dubbelglas tot notaloze woningen, waarmee corporaties maar ook particulieren woningen kunnen verduurzamen. “Met Reimarkt pakken we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en maken we het mogelijk dat iedereen comfortabel woont tegen lage of stabiele kosten. Binnenkort is duurzaam wonen een marktmechanisme, maar je moet er nu mee aan de slag. Ook de bouw verkoopt straks kant-en-klare consumentenproducten, dat gaat ons lukken.”

Van Acht woont zelf in een verduurzaamd rijksmonument in Groningen. “Geen gemakkelijke klus. Alles waar ik bij die renovatie tegenaan liep, is in Reimarkt verwerkt.” Haar nuchtere handelsinstelling zorgt ervoor dat die ervaringen worden omgezet in business. “Ik wil niet blijven steken in plannen maken. Onze gebouwde omgeving moet energieneutraal of nul-op-de-meter worden, hoe je het ook wilt noemen, maar dat moet je wel kunnen verkopen. Ik ben een echte ondernemer.”

Dat gaf ook de doorslag zich aan te melden voor de Duurzame Bouwvrouw Award. “Al die aandacht voor een vrouw in de bouw vind ik ongemakkelijk, maar mijn collega’s bij KUUB wezen me op de kans zo te laten zien wie we zijn en wat we doen. Want dat is toch bijzonder.”

Reageer op dit artikel