artikel

Blog: Spannend

bouwbreed

Blog: Spannend

Mijn ouzootje met ijs, een symbool voor onbezorgd vakantiegenot, stond op tafel. Het was dik 30 graden op Samos, het Griekse eiland van mythen, ruïnes en feta. Was ik eindelijk tot rust gekomen, kreeg ik dit bericht: ‘Meteen na je vakantie kun je op de radio over je boek Duurzaamheidsoorlog praten. Je wordt live geïnterviewd door BNR, tijdens een programma over duurzaamheid.’

 

Moest ik afhaken? Mijn hart bonkte. Ik staarde naar de nietsvermoedende zee, waar surfers zich niet bedreigd hoeven te voelen door een of andere zeerover.

Zoveel ministers geïnterviewd, zoveel bouwbobo’s het hemd van het lijf gevraagd. Nu dreigden de rollen te worden omgekeerd. Ik belde daarom Martin, mijn uitgever. Ik moest hem bellen. Hij was enthousiast natuurlijk, had zelf het gesprek geregeld. Aandacht is aandacht en bovendien is BNR niet de kleinste nieuwszender.

“Hé Tommie, goed dat je terugbelt. Sorry dat ik je stoor tijdens je vakantie, maar … ben je maandag (dat is over 3 dagen) in Nederland?”, vroeg Martin, blond haar, Haags accent. “Ja, dan ben ik wel geland ja. Maar, eh, iets anders. Mijn boek is nog niet af.”

Ik zocht een excuus, terwijl ik me realiseerde dat het een slap excuus was. “Kan het niet later? Over 2 weken of zo?”

“Nee. Het is nu of nooit.”

Heel even zweeg ik. Ik keek naar mijn prachtige dochters, de vriendelijke zon en mijn drankje. Toen zei ik: “We doen het.”

Het interview op BNR is nu een paar weken achter de rug. Ik kan best tevreden zijn, al zeg ik het zelf. Sommige luisteraars (vrienden van mij) dichtten me zelfs een carrière toe als gedichtenvoorlezer op de radio vanwege mijn lage, donkere, zwoele stem. Ik houd het erop dat ik vooral nerveus was.

Inhoudelijk kwam het boek tijdens het gesprek niet voldoende uit de verf. Het ging meer over de aanleiding voor mijn journalistieke onderzoek dan over mijn bevindingen. Maar elk voordeel heeft een nadeel. Het echte nieuws uit Duurzaamheidsoorlog kunnen we zelfs nu nog brengen. Dat doen we donderdagmiddag 25 september, tijdens Ecobouw in de Jaarbeurs Utrecht. Oud-minister Jacqueline Cramer, aan wie ik mijn boek mag overhandigen, zal pittige vragen aan me stellen. Met oorlog heeft ze niets en dus ook niet met de titel van mijn boek. Ik kan mijn borst natmaken. Gelukkig heeft iedereen in dit land recht op zijn eigen mening. Leve het vrije woord! Al legt men mij het vuur aan de schenen, ik zal proberen de vrede te bewaren.

Beluister hier het interview op BNR.

Lees hier meer over de hoofdrolspelers van Duurzaamheidsoorlog

Lees hier wat het boek nét niet haalde

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels