artikel

Aanzoek

bouwbreed Premium

Aanzoek

Regeren is vooruitzien, net als architectuur. Het zou dus mooi zijn als die twee een huwelijk aangaan. De tijd is er rijp voor. Het land hunkert naar nieuwe energie, een gevoel van richting en opbouw.

De Miljoenennota of de Algemene Beschouwingen zouden hiervoor – van een afstand bekeken – ideale instrumenten zijn. Maar waar de één op financieel terrein meestal een tikkie naar links of naar rechts buigt, is de ander vooral een politiek kortetermijnsteekspel voor de bühne. Ze bieden geen antwoorden en zo bouw je geen land op, al heb je geld en woorden allebei nodig. En er zijn zoveel vragen.

Neem de zogenoemde territorial review van de OECD. Nederland profiteert economisch onvoldoende van agglomeratievoordelen, zegt het rapport. Grotere steden zijn nodig. Of betere verbindingen. Prof Hemel (sic!) gispt de laatste opvatting op zijn blog. Hoe het ook zij: er is een soort fantoompijn nu een nationaal beleid en investeringsstrategie ontbreken. Hoe maken we Nederland een beter land, op een andere manier? De vraag mag weer gesteld.

In 280 woorden ga ik u dat niet vertellen. Maar dat de kracht van architectuur en creativiteit kan helpen, staat voor mij als een paal boven water. Betere gebouwen en buurten, slimmere omgevingen. Gemeenschappen zijn erbij gebaat. Een toekomstagenda moet weer mogen: over wonen, stimulerende omgevingen voor kennis, zorg en scholing, over klimaat en wat wij daarmee kunnen, over herbestemmen. En over steden dus. Enfin, over veel.

Mogen we weer praten over verleidelijke visies en een concrete investeringsagenda voor steden en stedelijke regio’s in de nieuwe economie? Dan zal ook de architectenbranche na de crisis kunnen bewijzen wellicht sadder maar ook wiser geworden te zijn. Daar is het bijna bronsttijd.

Fred Schoorl, directeur BNA @fredschoorl

Reageer op dit artikel