artikel

Zonnepanelen als kleurige vlindervleugels

bouwbreed

Zonnepanelen als kleurige vlindervleugels

Samen met Zuyd Hogeschool heeft TNO een coating ontwikkeld die zonnepanelen kleur geeft terwijl dit nauwelijks ten koste gaat van het rendement. Zo is het gemakkelijker om de panelen te integreren in hun omgeving.

 De zonnecellen zijn zelf niet gekleurd en ook het glas is transparant. Het beschermglas krijgt echter een nanocoating van laagjes silica en titanium van een bepaalde dikte, die in een specifieke volgorde op elkaar worden gestapeld tot een zogenoemde stack. De coating reflecteert sommige lichtkleuren en laat andere door. Daardoor  ontstaat de schijn van een kleur, terwijl de coating feitelijk zelf geen kleur heeft. “Net als bij de vleugels van sommige vlinders”, zegt senior onderzoeker Zeger Vroon van TNO en bijzonder lector bij Zuyd Hogeschool. “Overigens zijn er meer dieren die dit principe gebruiken om kleur weer te geven.  De coating werkt hetzelfde als een anti-reflectiecoating, maar dan andersom. We kunnen groen, blauw, oranje en geel maken en elke kleur geeft vanuit verschillende hoeken een ander kleurbeeld. De groene coating lijkt vanuit een bepaalde optiek bijvoorbeeld bijna bruin.”

Rendement

Hoe donkerder de kleur, hoe beter de lichtdoorlatendheid en hoe kleiner dus het effect op het rendement. Tenminste: als het koud is. Het rendement van zonnepanelen gaat immers ook omlaag onder invloed van warmte, ongeveer een half procent per graad Celsius. Het kan dus zijn dat een geel zonnepaneel aan het begin van de dag slechter rendeert dan een groen of blauw zonnepaneel, maar naarmate het warmer wordt verhoudingsgewijs steeds beter gaat presteren. Een veldtest op 6,4 vierkante meter dak in de Wijk van Morgen in Heerlen moet uitwijzen hoe de panelen in de praktijk renderen.

Onderzoeker in het project is Michiel Ritzen van de hogeschool, die momenteel ook werkt aan een promotieonderzoek naar de optimale integratie van zonnepanelen in gebouwen. “De panelen waren begin juni gereed en het dak is op 17 juni geopend. Nu zijn we bezig met de systeemchecks voor de sensoriek. Alles werkt, we zien opbrengsten en we meten de temperaturen al, maar we moeten nog checken of alle sensoren op de correcte plek zitten en correcte data genereren, zodat we straks met zekerheid kunnen zeggen ‘dit paneel levert op die plek zoveel stroom op bij deze zoninstraling en deze temperatuur’.”

De panelen zijn vervaardigd door SCX Solar in Someren, dat  de toepassing in het komende jaar samen met TNO naar de markt wil brengen. De nieuwe techniek is ontwikkeld in het SMartchain consortium, een project mede gefinancierd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, provincie Limburg, provincie Noord-Brabant en Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. 

Reageer op dit artikel