artikel

Zomerblog: Stopwoorden van bouwdirecteuren

bouwbreed

Zomerblog: Stopwoorden van bouwdirecteuren

Bouwers hebben net als voetbaltrainers, bankiers en boeren hun eigen jargon. Een huis is geen huis maar een woning, zesbaanswegen bestaan niet (zes stroken!) en ‘AK’ (algemene kosten) is een volstrekt begrijpelijke afkorting. Dit zijn meer tijdloze voorbeelden, maar er zijn ook trends te onderscheiden. 5 stopwoorden van bouwdirecteuren.

Voor wie het nog niet wist: 2014 is een overgangs- of transitiejaar. Wat dat betekent? Dit jaar wordt niet zo zwaar als de jaren hiervoor, maar van groei of een opleving is nog geen sprake. Sommigen riepen dat 2013 een transitiejaar zou worden. Deze early adopters kregen helaas ongelijk. Wanneer ‘het’ weer aantrekt? 2015 is momenteel het vaakst gehoorde jaartal, al houdt menigeen zich op de vlakte. Al is bijna iedereen het er over eens dat ‘het’ nooit meer zo wordt als voor 2008. Ofwel: de bouw zal moeten wennen aan de ‘nieuwe realiteit’.

Nieuwe realiteit

Wordt ook regelmatig aangeduid als ‘nieuwe werkelijkheid’. Dit slaat op de periode na 2008, toen de sector de gevolgen van de kredietcrisis ging merken. De nieuwe realiteit is een realiteit waarin geen 80.000 nieuwe woningen per jaar meer worden gebouwd, infrabudgetten stukken lager zijn dan jaren geleden en er nog maar weinig nieuwe kantoren worden gebouwd.

Lichtpuntjes

Ook wel ‘kleine zwaluw’ of ‘eerste groene sprietjes’ genoemd. Lichtpuntjes zijn er altijd. Ook als er flinke tegenvallers worden gemeld of reorganisaties op til zijn. Een zoektocht door het archief van Cobouw leert dat de eerste lichtpuntjes zijn gesignaleerd in 2009 door Facilicom-dochter Breijer. Sindsdien viel het woord nog zeker honderd keer.

BIM/Lean/Ketensamenwerking

“Het creëren van toegevoegde waarde voor de klant is onze drijfveer. Hierbij laten we ons inspireren door de LEAN-filosofie. We voeren projecten zoveel mogelijk uit met onze vast ketenpartners/co-workers/preferred suppliers. Bij presteren gaat het tenslotte niet om de prestaties van het individu, maar om het vermogen als team en als collectief te presteren. Wij voeren daarom zoveel mogelijk projecten uit in BIM. Dat zorgt voor een vermindering van faalkosten, een reductie in calculatietijd en een nog betere samenwerking en uiteindelijk een beter resultaat voor de klant.” Bent u er nog?

De bouw is de motor van de economie

Ofwel: Als de bouw uit de crisis is, dan ook Nederland. Het is een mantra dat vooral door personen ín de bouwsector gebruikt, zij het steeds minder. Het motor-statement gaat vaak gepaard in combinatie met een roep om hulp of vraag om steun. Is het daadwerkelijk vooral de bouwsector die onze economie draaiende houdt? Het is maar net aan wie je het vraagt. Ook de sectoren ICT, kunst- en cultuur, export of het midden- en kleinbedrijf zien zichzelf als graag als ‘motoren’.

Martjan Kuit, redacteur Economie bij Dagblad Cobouw

Volg Martjan op twitter

Reageer op dit artikel