artikel

Utrechtse studenten praktiseren ketensamenwerking

bouwbreed Premium

Utrechtse studenten praktiseren ketensamenwerking

Dankzij een nieuwe samenwerking tussen de Hogeschool Utrecht en het bedrijfsleven kunnen studenten hun afstudeeronderzoek voortaan doen bij meerdere bedrijven tegelijk. Het doel hierbij is de versterking van netwerken en samenwerkingsvormen binnen de bouwketen.

De samenwerking in de keten krijgt in de afstudeeronderzoeken een gezicht door gedeelde onderzoeksvragen. Voor het initiatief, Connecting Networks genaamd, werkt de hogeschool samen met een geselecteerde groep bedrijven die samen de hele bouwketen vertegenwoordigen. Van architect/constructeur, aannemer, bouwfysisch/installatieadviseur tot installateur. De vijf deelnemende bedrijven zijn Unica Installatietechniek, BAM Utiliteitsbouw, JHK Architecten, Brink Groep en Talen Vastgoedonderhoud.

Lectoraat 

Het lectoraat Nieuwe Cultuur in de Bouwketen maakt deel uit van het Instituut Gebouwde Omgeving van de Hogeschool Utrecht. De ambitie van dit lectoraat is bij te dragen aan een cultuur- en gedragsverandering in de bouwsector. Dit gebeurt door de stimulering van duurzame samenwerking en duurzaam en omgevingsbewust handelen.

Of, zoals Rogier Laterveer, projectleider van Connecting Networks het formuleert: “in dit afstudeeratelier zorgen we ervoor dat de studenten aangemoedigd worden om integraal te denken, en dus over de eigen grenzen heen te gaan.” Dit alles “om goed voorbereid te worden op de bouw van de toekomst”. De bedoeling is dat de eerste groep het fundament heeft gelegd voor een nog veel groter succes volgend jaar.

Dienst

Bedrijven profiteren ook van de samenwerking met de hogeschool, ziet Erol Aksoy, directeur van Unica Hoevelaken. “Met het oog op de huidige leegstand in gebouwen en de vraag naar kantoorruimten met een diversiteit in functievraag”, zo formuleert hij, “wil Unica weten hoe zij hierop kan inspelen.” De studenten hebben onderzocht hoe kantoorruimtes zijn te realiseren die na hun gebruikscyclus hergebruikt kunnen worden. Kantoren blijken in de visie van de studenten niet meer te worden aangeboden als bezit, maar als een dienst.

De initiatiefnemer is het lectoraat Nieuwe Cultuur in de Bouwketen van de Hogeschool Utrecht. Dit jaar hebben de eerste studenten hun afstudeeronderzoek via Connecting Networks gedaan. Thema’s waarop de afstudeeronderzoeken gericht waren zijn ketensamenwerking, circulaire economie, kennismanagement en Lean.Reageer op dit artikel